header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Да ли ће следећи папа бити духовник заједнице светог Еђидија?
Да ли ће следећи папа бити духовник заједнице светог Еђидија? Штампај Е-пошта
понедељак, 08 јануар 2024

 Неки католици, незадовољни понтификатом римског папе Франциска, полажу наде у следећег папу. Међутим, како напомиње публикација „Седмица“, трендови чији је Франциско заступник тешко да ће бити прекинути, јер ће већина учесника следеће конклаве бити кардинали који су кардиналску дужност добили из Францискових руку.

Истакнути италијански новинар и експерт за Ватикан Сандро Мађистер, колумниста листа L’Еspresso, као једног од папабилеа* именује кардинала Матеа Мариа Зупија, надбискупа Болоње, који се одликује прилично левичарским ставовима, укључујући приврженост про-имиграционом дискурсу и прилично нејасан став о ЛГБТ особама [ писано 28. октобра 2021. пре Зупијевог "ломљења леда (https://t.me/pravblogs/1292)" ].

Треба напоменути да је Сандро Мађистери још 2002. године предвидео избор аргентинског кардинала Хорхеа Марија Бергоља за папу.

Кардинал Зупи је духовник утицајне лаичке групе - заједнице Сант'Еђидија, коју води Андреа Рикарди. Основана 1968. године, група је надалеко позната по својим харитативним активностима. У исто време, Друштво Сант'Еђидио се одликује посебном посвећеношћу екуменизму, па чак и супер-екуменизму. Опет, неки бивши чланови групе је оптужују за секташтво, унутрашњи ауторитаризам и „сакраменталне злоупотребе“.

Друштво Сант'Еђидио је организовало међурелигијски сусрет 7. октобра 2021. током којег је папа Франциско одржао говор о „сестринским религијама“. Сусрет је одржан у Колосеуму - месту где су хришћани првих векова давали своје животе за своју веру. При том, датум састанка је пао на годишњицу битке код Лепанта - изузетне победе хришћанског оружја у обрачуну са исламском агресијом.

Уочавајући ове околности, Мађистер наглашава важност Друштва Сант'Еђидио као веома утицајне лаичке групе, а истовремено - и тежину кардинала Зупија.

Ватиканист напомиње, да је Друштво Сант'Еђидија већ покушало да промовише своје кандидате за папски престо у време претходних конклава. Друштво у тим подухватима није успело, али се повољно прилагодило постојећим папама. Францисков понтификат је био посебно успешан за Заједницу Сант'Еђидио, о чему сведочи именовање представника ове групе на високе ватиканске положаје.

Према посматрачу, Друштво Сант'Егидио је изабрало прилично лукаву тактику: избегавати јасне ставове о доктринарним питањима која су данас постала предмет полемика, користећи „невину“ и за многе привлачну реторику типа бриге о сиромашнима. Ако није могуће избећи заузимање јасног става, користи се нејасна „пасторална“ реторика, коју и сам папа Франциско воли. У том контексту, Мађистер даје пример предговора кардинала Зупија италијанском издању књиге језуите Џејмса Мартина, једног од водећих ЛГБТ лобиста.

Мађистер верује да је заједница Сант'Егидио данас утицајнија него икада раније. И то повећава могућности њеног лобирања и шансе да њен кандидат - кардинал Зупи - победи током следеће конклаве.

Истовремено ватиканист предвиђа, да ће у случају избора за римског папу, Зупи бити под утицајем Рикардија.

P.S. Напоменимо да је недавно био састанак представника РПЦ и делегације Друштва Светог Еђидија.

[ *) папабил - није папобил, папин аутомобил, него кардинал кандидат са реалним шансама да буде изабран за папу; неформални италијански термин су сковали ватиканисти/ватиканолози, а онда је касније ушао у ширу употребу ]

Извор: „Со своей колокольни

Превод: https://t.me/pravblogs/1292

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 08 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 94 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.