header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Бугарски патријарх Неофит је осудио војне акције Русије против Украјине
Бугарски патријарх Неофит је осудио војне акције Русије против Украјине Штампај Е-пошта
среда, 10 јануар 2024

 Према речима патријарха, "Господ Бог и Света Црква благосиљају само ону војску која не испољава агресију, а њен једини циљ је да сачува и одбрани свој народ и државу у међународно признатим територијалним границама“, - изјавио је (https://bnr.bg/ru/post/) предстојатељ Бугарске цркве.

Коментар "Правблога":

Брацике су заборавиле, да је управо руска војска упала у међународно признате границе Османског царства и ослободила их од турског јарма. Очигледно, узалуд.

[Ми ћемо за промену понашања БПЦ од 2016. до данас, додати: Оно, кад ти NATO јарам постане еклисиолошки и историјски критеријум.]

И вашим, и нашим*

У условима, када главна политичка моћ у земљи припада снагама под надзором Запада, Бугарска црква наставља да балансира по питањима која су за њу осетљива.

На фону једног таквог третмана**, паралелно у Софијском саборном храму се спроводе свечане манифестације у част 146. годишњице ослобођења бугарске престонице од стране руских трупа. Што би се, како су тачно приметиле колеге, требало сматрати, по логици помоћника који су писали текст за патријарха, последицом „освајачког рата“.

Како кажу, није све тако једноставно и једнозначно. Иако исти такав, Арестович прекида „бугарску логику” другом логиком коју је крајње тешко подкопати. (https://t.me/pravblogs/1312)

*) Уобичајено "И нашим и вашим". Фраза којом се означава понашање које има за циљ да се допадне двема странкама које се разликују по ставовима и интересима. Колоквијално: обе стране - угађање, служење и једној и другој зараћеној стране.

**) начин приласка проблему,  иначе веома христолик начин

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 71 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.