header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Реаговање на вест о осуди бугарског патријарха руске војне акције у Украјини
Реаговање на вест о осуди бугарског патријарха руске војне акције у Украјини Штампај Е-пошта
четвртак, 11 јануар 2024

 Христос се роди,

Поштовано уредништо, морам да вам скренем пажњу на неколико чињеница у вези са дешавањима у Бугарској Православној Цркви (овде:), пошто сам их пропратио преко њихових медија и званичних гласила БПЦ.

Наиме, Патријарх Неофит је већ неко, можемо рећи дуже време у болници, на Војномедицинској академији у Софији (веровали или не и Бугари имају ВМА). Примљен је са тешком, обостраном, упалом плућа. Дуго се није појављивао у јавности и пре тога. Своја овлашћења председавања Св. Синодом пренео је Великотрновском Митрополиту Григорију. Цела Бугарска, па и православна јавност уопште, је била мобилисана да се "моли за оздрављење Његове Светости". У целој Бугарској служени су молебни.

Мене цела та ситуација подсећа на време када је наш Патријарх Павле био примљен на ВМА у Београду. Дешавала су се и подметања разних "потписа, оставки" итд. Информације се филтрирају. За разлику од београдског ВМА где је конзилијум лекара давао саопштења о здравственом стању нашег Патријарха, софијски ВМА се не оглашава па једине информације долазе од Св. Синода БПЦ. Не могу да гарантујем али изражавам сумњу да је Патријарх Неофит уопште и писао ту посланицу. Нико безгрешан није, не кажем да није имао гафове, али с обзиром да спада у мудрије поглаваре Помесних православних цркава увек је умео у оваквим ситуацијама да избалансира и заузме што неутралнији став - од телеграма саучешћа за Краљицу Елизабету до неучествовања на Критском сабору... Посланица се појавила у невреме и некако превише "исфорсирано", превише бомбастично... очигледно под притиском. 

И на крају још једна, у најмању руку, чудна ствар се десила. На званичном сајту наше СПЦ. У одељку Вести из помесних цркава потпуно је пренебрегнута вест о лошем здравственом стању Патријарха Неофита и апел вернима за молитве. Врло необично. Требало је то учинити макар из солидарности православних. Тешко да је у питању превид с обзиром на то да је у том одељку изашло обраћање Патријарха Неофита око Божића (опет оправдано питање: да ли је он писао или је само потписан?) као и последња вест о упокојењу Јоаникија, Митрополита сливенског.

Свако добро од Господа!

Марко С. Стојановић  

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.