header image
Комеморативни скуп посвећен Академику Србољубу Живановићу Штампај Е-пошта
среда, 24 јануар 2024

 Поштовани,

поводом упокојења Академика Србољуба Живановића, Институт Диана Будисављевић организује  комеморативни скуп у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у петак 26. јануара 2024. године, са почетком у 11 часова.

Проф. Живановић био је оснивач Удружења антрополога Југославије и члан великог броја домаћих и међународних научних удружења. Изабран је за члана Академије наука Републике Српске 23. маја 2013. године. Био је члан Међународне словенске академије наука и уметности, Краљевског Медицинског Друштва  (Royal Society of Medicine), Краљевског антрополошког института (Royal Anthropological Institute), као и  Удружења клиничних анатома  у Великој Британији, те Филозофског друштва Руске академије наука.

За свој рад у биоантропологији, палеопатологији, као и на пољу медицине, одликован је бројним домаћим и међународним наградама. За животно дело у унапређивању науке у области медицине одликован је престижном Маркизовом наградом Ко је Ко у свету 2020. године, а Српска Православна Црква га је одликовала Орденом Светог Саве за допринос у раду на идентификацији моштију Св. Деспота Стефана Лазаревића у манастиру Копорину.

У српској јавности остаће упамћен као члан форензичког тима који је 1964. године вршио ископавања масовних гробница у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора смрти.

Остаће упамћен и као председник Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, чију је Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ усвојила Народна Скупштина Републике Српске 15. 10. 2015. године, као и суоснивач једине добротворне организације у Западној Европи која одржава културу сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ  - Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст.

Позивамо Вас на комеморативни скуп посвећен Академику Србољубу Живановићу, у нади да ћете својим доласком одати почаст великом научнику и родољубу.

Петак, 26. јануар 2024. године у 11 часова, Свечана сала Српске академије наука и уметности (Кнеза Михаила 35)

С поштовањем

Гојко Рончевић Мраовић

преживело дете логораш

оснивач и директор Института Диана Будисављевић

 

Проф. др Драгољуб Ацковић

Члан Комисије САНУ за проучавање Рома

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.