header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Крштење Духом Светим и огњем Штампај Е-пошта
среда, 24 јануар 2024
        Сама реч крштење указује, да крштавање бива на крсту, и да се под крштењем подразумева крштавање на крсту. А то значи да има два крштења, једно је у води – погружавање, по грчки – ваптизма, а друго је крштавање на крсту. Наши свети Оци су прихватили назив крштење и то се по самом називу односи на крштење на крсту, али се односи и на крштење у води, тј. погружавање. У јеванђељу је јасно изложено учење светог Јована Крститеља о два крштења, о Јовановом крштењу и о Христовом крштењу:

„А народу, који очекиваше Спаситеља, и помишљаху сви у срцима својим о Јовану: еда није он Христос? одговараше Јован свима, говорећи: ја вас дакле крштавам водом; али долази јачи од мене, коме ја нисам достојан одрешити ремена на обући Његовој: Он ће вас крстити Духом Светим и огњем… И ја не знадох Њега, него да би се јавио Израиљу, зато ја дођох да крштавам водом. И сведочи Јован, говорећи, како видех Духа као голуба, где силази са неба и стоји на Њему; и ја не знадох Њега, него онај, који ме посла да крштавам водом, тај ми рече: на Кога видиш Духа како силази и стоји на Њему, Он је Тај, Који крштава Духом Светим“ (Јн.3:15-16…31-33).

Свети Јован јасно говори о два крштења: о Јованом крштењу водом и о Христовом крштењу Духом Светим и огњем. И у Делима Апостолским наводе се та два крштења, јер учени апостол Аполос, претходно филозоф, крштавао је Јовановим крштењем, док су апостоли Петар и Павле крштавали Христовим крштењем. Ево, како се то излаже:

„Догоди се пак, кад беше Аполос у Коринту, да Павле прошавши горње земље дође у Ефес: и нашавши неке ученике, рече им: јесте ли примили Духа Светога пошто сте веровали? А они му рекоше: нисмо ни чули да има Дух Свети (да јесте Дух Свети). А он им рече: у шта се онда крстисте? А они рекоше: у крштење Јованово. Тада Павле рече: Јован дакле крсти крштењем покајања, говорећи народу, да верују у Онога, Који за њим долази, то јест, у Христа Исуса. А кад то чуше, крстише се у име Господа Исуса; и кад Павле положи руке на њих, сиђе Дух Свети на њих, и говораху језике и прорицаху. А беше свијех људи око дванаест“ (Дап.19:1-7).

И овде су јасно наведена два крштења: Јованово крштење водом и Христово крштење Духом Светим и огњем. Па како је било тада у време Апостола, тако је и сада, и тако постоје два крштења: Јованово крштење водом и Христово крштење Духом Светим и огњем. Па ако има два крштења, зашто о томе не говоре данас? Зато што су данас готово сви крштени једино Јовановим крштењем, док је тешко наћи и једнога крштенога Христовим крштењем, тешко је наћи једнога и међу монасима и епископима и свештеницима, па и мирјанима. И поставља се питање: како онда епископи и свештеници крштавају људе? Они могу да крштавају само Јовановим крштењем, којим су и сами крштени, а Христовим крштењем они не могу да крштавају, јер ни сами нису крштени тим крштењем Духом Светим и огњем. Јер ако учени апостол Аполос није могао да крштава Христовим крштењем, него је крштавао само Јовановим крштењем, онда не могу ни данашњи епископи и свештеници да крштавају Христовим крштењем, него једино Јовановим крштењем. 

А ево како се познаје, да ли је неко крштен Духом Светим и огњем или није. Апостол Павле говори: „Пошто и Јудеји (и јеретици) знаке просе, и Јелини (и филозофи) мудрости ишту, а ми проповедамо Христа распетога, Јудејима (и јеретицима) дакле саблазан, а Јелинима (и филозофима) глупост, а самим позваним Јудејима и Јелинима - Христа, Божију силу и Божију премудрост“ (1Кор.1:22-24).

Према томе, проповед Православља, за јеретике је саблазан, а за светске филозофе је глупост; и обратно, проповед јеретика и филозофа за православне је саблазан и глупост. Чим почнеш да говориш са јеретицима или неверницима, одмах се открива разлика духова. Како се разликују духови? Оно, што ти говориш, они не прихватају, а што они говоре, ти не прихваташ, и тако се открива разлика духова. Они нису крштени Духом Светим и огњем а ти си крштен, у њима је светски дух а у теби је Христов дух. Осим тога, и сам у себи можеш да испиташ: да ли је у теби Христов дух или светски дух? Јер ако ти радо прихваташ светске мисли и бавиш се њима, у теби је сигурно светски дух и ти ниси крштен Духом Светим и огњем. И ако ти радо гледаш телевизију и пратиш светске игре и забаве и светске лажи, у теби је сигурно светски дух и ти ниси крштен Духом Светим и огњем.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 170 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.