header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Милена Фаустова: Митрополит је запретио да ће „очистити Аугијеве штале“ Руске Православне Цркве
Милена Фаустова: Митрополит је запретио да ће „очистити Аугијеве штале“ Руске Православне Цркве Штампај Е-пошта
уторак, 30 јануар 2024

 Бивши егзарх Африке је позван у Врховни црквени суд

Бивши поглавар Патријаршијског егзархата РПЦ у Африци, митрополит Леонид (Горбачов) позван је у црквени суд због "преступа идентификованих приликом уступања предмета по разрешењу са функције старешине цркве Свих Светих у Кулишки“. Заседање је заказано за 29. јануар, рекао је митрополит. Владика је огорчен позивом и прети да ће „касније све подробно изложити по полицама" и открити поверљиве податке о „издајницима” у Цркви.

Од самог почетка „случаја“ митрополита Леонида (Горбачова) покренута су многа питања. Сада је завеса тајне почела да се подиже. Подсетимо, указом од 8. септембра 2023. године, који је потписао поглавар РПЦ, Горбачов је „разрешен дужности старешине храма Свих Светих патријаршијског метоха у Кулишки“. Одлуком Синода од 11. октобра изгубио је функцију патријаршијског егзарха Афричког, а 27. децембра, такође одлуком Синода, без образложења је пензионисан. Многи су епископово срамоћење повезивали са његовим агилним политичким активностима, свађама са државним службама, као и критикама колега из других егзархата Московске патријаршије.

Међутим, последњих дана различити телеграм канали, укључујући и самог митрополита Леонида, почели су да објављују информације намењене уском кругу људи. Тако је Телеграм канал „Бојарка Морозова” 21. јануара написао: "У московским дневним собама [од гостиная сотня, а мисли се на - места одлучивања] у поверењу се говори о већ припремљеним протоколима црквеног суда за бившег егзарха. Нећу улазити у историју смењивања митрополита Леонида, јер коначна одлука о судбини недавног фаворита патријарха Кирила уопште није била последица његове активности у политичкој арени или његовог сукоба са ОСЦП." Ово се односи на Одељење за спољне црквене односе, моћно „дипломатско” одељење РПЦ.

Према речима аутора публикације, срамоћење епископа је наводно почело због тога што се патријарху Кирилу нису допале неке од критичких опаски упућених њему, које је епископ себи дозволио да изнесе у приватним, укључујући и телефонске разговоре.

Сутрадан је сам Горбачов у свом обраћању навео да је добио позив за Врховни црквени суд са формулацијом „за црквене преступе идентификоване приликом уступања предмета по разрешењу са функције старешине цркве Свих Светих у Кулишки“. [То је] "Срамота наравно. Мене су ослободили дужности 8. септембра, комисија је послата 31. октобра. Уопште не знам шта се тамо дешавало за та 2 месеца. Сутра ћу написати о свему подробно. Одмах ћу рећи једно. Никакве прекршаје нисам направио. А они ће ми 'судити', јер је тако одлучио један човек. У нас, одавно о свему одлучује један човек." Вреди додати да је 27. октобра за новог настојатеља храма постављен протојереј Вадим Леонов.

Ујутро 23. јануара, Горбачов је наставио да размишља о томе шта се дешава. „Сада је могуће све, ако је код тебе неконтролисана моћ у рукама. ... Зар ви не схватате, да сте човека, који се добровољно подвргао свим санкцијама, пре свега, због његових активности у Африци, да сте га напустили и издали. Грци су га 'лишили чина', а сада и његова сопствена Црква, у лику издајника Цркве повлађује њима и Ватикану, под натегнутим изговорима, од септембра одсецајући [му] део по део, ругајући се и исмевајући, доносећи своје изфабриковане 'пресуде.' ... Назваћу ствари правим именом - ово је издаја! Издаја Цркве и Отаџбине. И сви, који учествују у овом безакоњу су - издајници. И морају да живе са тим. Господ ће све поставити на своје место, уверен сам. Још једном. Касније ћу све подробно изложити по полицама. Нисам ја започео ово. И Бог види, ја ово нисам желео. Но неко треба да почисти ове Аугијеве штале." - написао је на свом налогу.

Емотивне изјаве Горбачова повезују се не само са увредљивим сумњама у његове финансијске и економске злоупотребе, већ и, како кажу, са могућим разчињењем. Вероватно је одлука о томе одавно донета, па зато, после упућивања у пензију са 55 година, још увек није добио наредбу где и како да је проводи. Нити му је додељена црква у којој би могао да служи као пензионисани јерарх, што је уобичајена пракса у РПЦ за све пензионисане епископе. Пример за то је још један млади митрополит у пензији Јован (Рошчин). Пензионисан је у марту 2020. године са 46 година. У јуну исте године, указом патријарха Кирила, постављен је за настојатеља храма светог Теодора Студита у Никитским портама, а патријаршијским указом од 21. јула постао је и настојатељ престоничке цркве св. Покрова Пресвете Богородице у Измаилову.

Прво рочиште на суђењу Горбачову одржаће се 29. јануара. С тим у вези, међутим, постоје и нерешена питања. Према Правилнику о Црквеном суду Руске православне цркве, „врховни црквени суд се састоји од председника и четири члана у чину епископа, које бира Архијерејски сабор на предлог председавајућег одбора Сабора. Епископи на период од четири године са правом накнадног реизбора на нови мандат (али не више од три узастопна мандата). Заменика председника и секретара Врховног црквеног суда поставља патријарх московски и целе Русије из реда чланова Врховног црквеног суда. Случајеви у којима се епископи оптужују за црквене преступе разматрају се у Врховном црквеном суду у свом пуном саставу."

 

Данас од пет чланова суда само један испуњава потребне критеријуме. Ово је вршилац дужности председавајућег, митрополит курски и рилски Герман (Моралин). На ову функцију именован је у августу 2020. Али његов заменик, митрополит тернопољски и кременецки Сергије (Генсицки), и поред тога што је ту функцију добио 2016. године, у септембру 2023. године, „одлуком Синода УПЦ, именован је за сталног члана Синода Украјинске православне цркве“, која се формално одвојила од Руске православне цркве још у мају 2022. године.

Последњи Архијерејски Сабор Московске патријаршије сазван је 2017. године. Следећи је требало да се одржи у новембру 2021. године, али је због пандемије ковида одложен за пролеће 2022. године. У априлу 2022. Синод Руске православне цркве одлучио је да Сабор одржи на јесен или зиму, али је у децембру донео резолуцију „да се благовремено врати на разматрање времена одржавања Архијерејског сабора“. Тако да још није јасно ко ће судити Горбачову.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.