header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТА ЛИТУРГИЈА arrow Ђакон Павел Сержантов: Типик у епохи праотаца
Ђакон Павел Сержантов: Типик у епохи праотаца Штампај Е-пошта
понедељак, 12 фебруар 2024
            Ђакон Павел Сержантов о главној богослужбеној књизи у Старом Завету

Шта је Типик? Наша богослужбени устав, пре свега. Два велика тома Типика налазе своја места на полицама у било којој православној библиотеци. Какав је њихов значај? Није тешко разумети. Код куће се свако моли по мери својих могућности, а у храму се богослужбена молитва савршава по уставу, то јест по Типику. Вековима и вековима све происходи тако.

Служба за народ Божији мора бити уставна. Ово схватање није почело са Студијским уставом. И не са уставом који је настао у Лаври Преподобног Саве Освећеног. Корени уставне службе сежу много дубље.

Из Новог завета сазнајемо да су се хришћани апостолског доба сабирали на богослужењима недељом – на дан Господњи (види Откр. 1:10). И сада сви ми долазимо у цркву, најчешће, на овај дан, опредељен уставном традицијом. И тада и сада на Литургији, возгласи свештеника су потпуно исти као они које читамо у Јеванђељу (види Лк. 22:19). Они се не смеју произвољно мењати, то су устави које Црква пажљиво чува.

Пређимо на Стари завет. Натписи неких псалама сведоче да су се они певали не само по домовима, већ и у јерусалимском храму. У Псалтиру су остале музикалне белешке за регента: „Хоровођи. На осмоструном. Псалам Давидов“ (Пс. 11:1). Неке белешке сада не можемо да објаснимо, али су их у древности, служитељи храма разумели! Псалтир се у потпуности може сматрати „богослужбеном“ старозаветном књигом, нашим најстаријим молитвословом.

И ово није једина „богослужбена“ књига Библије. 27. децембра ове године пада дан сећања на праоце. Један од њих је и пророк Мојсије. Још једна старозаветна „ богослужбена “ књига исписана је његовим светим именом.

Пророк Мојсије и уставно богослужење

Дакле, трећа књига Мојсијева. У време Светог Мојсија свештенство је такође имало богослужбени устав. Временом је овај старозаветни устав постао оно што ми зовемо књига Левитска. По имену колена Левијиног, из којег су, у то доба, и бирани свештеници.

Воља Божија је била да људи имају устав за богослужење. Устав - то није само плод људских жеља и напора. Не заборавимо на оно главно, на вољу Божију.

Отворимо почетак Мојсијеве књиге: „И позва Господ Мојсија и рече му из шатора састанка говорећи: објави синовима Израиљевим и реци им: када неко од вас хоће да принесе жртву Господу...“ (Лев. 1:1,2). Следе објашњења шта и како приносити на жртву. Објашњења су дата директно од Свевишњег Бога.

Како савршити жртву свеспаљеницу и хлебна приношења Господу... Посебно се, у Левитској књизи, говори и о жртви за грех. Ове спољашње обредне радње човека повезане су са унутрашњим делањем – покајањем. И, напоследку, са надолазећим искупљењем грехова. На крају времена Христос приноси Себе као жртву за грех.

Поред приче о постављању Арона и његових синова за свештенство, у Левитској књизи прочитаћемо детаљна упутства за ритуално чисту и нечисту храну, за свештенодејства која су људима давала духовно очишћење.

И још је тамо казано о посебним данима у години. Не само о празницима, већ и о данима покајања: читаћемо о Пасхи и Судњем дану. Ево старозаветних богослужбених кругова: годишњи, седмични (са суботњим празником на челу) и дневни круг такође су установљени.

Зашто ценимо устав?

Богонадахнута Левитска књига се приметно разликује од нашег црквеног Типика. И у исто време, трећа Мојсијева књига је по много чему слична Типику.

По чему? По томе што заједничко богослужење мора бити по чину, уредно, доследно свештенодејство.

У богослужењу људи треба да виде не неке насумичне пратеће елементе, не „полутеатралну импровизацију“ коју толико воле радикалне секте, већ убедљиву силу благословеног свише чина, који смо примили од отаца.

Богослужење - то је читава духовна школа. У њој се људи уче да стоје пред Живим Богом и да ходе пред Богом и да Му служе.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.