header image
Преседан је створен Штампај Е-пошта
субота, 17 фебруар 2024

 Легализација истополних бракова у Грчкој постаће полазна тачка за промоцију и спровођење сличних иницијатива у другим православним земљама Европске уније. У првом реду, Бугарске, чије се руководство налази под озбиљним утицајем западних елита.

Такође треба очекивати укључивање релевантних тема у преговарачки процес са балканским државама у циљу интеграције у ЕУ (Србија, Црна Гора).

На крају крајева, створен је преседан и Брисел сада може мирно да користи формулацију: „Они су, у потпуно православној земљи, успели, можете и ви то".

Што се тиче Грчке цркве, она се нашла у тешкој ситуацији. Активна борба против нових реалности ризикује да конфесију изложи административним и финансијским ударима од стране државе. С друге стране, одбијање такве борбе ће озбиљно нарушити ауторитет Грчке цркве и изазвати унутрашње сукобе, пошто у њој има довољно принципијелних противника понирања Грчке у ЛГБТ-мочвару.

Истовремено, црквена Атина неће моћи да се ослони на моћну спољну помоћ. Налазећи се под утицајем Вашингтона Фанар „кривуда“ [се "изгубио", "повлачи"] по питању стоге оцене легализације истополних бракова у Грчкој. Исти приступ треба очекивати и од руководства Александријске цркве.

У контексту овога, сценарио постепеног усвајања нових опредељења од стране грчког православља изгледа вероватан. Као што су признали и помирили се са легализацијом украјинских расколника, тако ће се десити и са ЛГБТ-тематиком. Наравно, појединачни гласови протеста ће се чути, али они ни на који начин неће утицати на општи курс, који је преузело црквено руководство.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 17 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.