header image
Дно дна: Порфиријев викар "епископ" Нектарије поклонио се "светом Шими" Штампај Е-пошта
понедељак, 19 фебруар 2024

 Episkop jegarski gospodin Nektarije, starješina Saborne crkve u Beogradu i vikarni Episkop srpskog patrijarha Porfirija, jučer je posjetio svetište sv. Šime u Zadru te počastio relikviju, svečevo tijelo koje se nalazi u škrinji.

U pratnji episkopa Nektarija koji je došao povodom Slave Bogoslovije u Krki bili su o. Damjan iz parohije sv. Ilije u Zadru i pomoćnik episkopa Stefan. Gostima je dobrodošlicu izrazio don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, koji ih je upoznao s poviješću čašćenja sv. Šime u Zadru i osobitostima Škrinje sv. Šime.

- Izrazio sam želju posjetiti svetinje koje nas spajaju i koje će, ako Bog da, ako mi to ne možemo zbog naše slabosti, onda zbog njihovih svetih molitava, ujediniti nas, koliko je to moguće nama ljudima. Drago nam je i zahvaljujemo za ovu divnu priliku da se pomolimo našem zajedničkom svetitelju, rekao je episkop Nektarije, istaknuvši: „Kao što kaže sv. Justin, svaki svetitelj je hodajuće Evanđelje. Kada se mi izgubimo u ovom svijetu punom slabosti i grijeha, moramo se na nekoga osloniti. A svi svetitelji su nama putokaz prema carstvu nebeskom. Tako da mi je velika čast pohoditi tijelo sv. Šime i iskazati čašćenje".

U razgovoru gostiju i domaćina Šehića istaknuta je vrijednost relikvija za Crkvu.


- Brojni gosti i turisti istočne tradicije svjedoče svoju vjeru pohodom crkve sv. Šime i čašćenjem njegove relikvije, osobito ljeti. Mislim da i mi kao vjernici Zapada možemo ponešto naučiti od Istoka i iz njihovog ophođenja s relikvijama. Kao Zadrani, ne smijemo se naviknuti da je sv. Šime tek tako u Zadru rekao je čuvar svetišta don Damir, u zahvalnosti Božjoj providnosti da je tijelo sv. Šime stoljećima, unatoč teškoj prošlosti grada, sačuvano i prisutno baš u Zadru.

Pojasnio je i kako su zadarski sveci na osobit način i povijesno usmjereni na povezivanje Istoka i Zapada. Naime, sv. Stošija se puno časti na Istoku i u Rusiji, gdje su joj kao sv. Anastaziji posvećene brojne crkve, kapele i ikone. Sveti Donat, zadarski biskup, moći sv. Stošije donio je u Zadar 810. godine, a dobio ih je od bizantskog cara Nicefora u zahvalnosti za uspješno posredovanje mira između Istoka i Zapada u 9. stoljeću. Sv. Šime se također puno časti u tradiciji Crkve na Istoku.

Episkop Nektarije rekao je kako se njegov prijatelj u Jeruzalemskom patrijarhatu također želi osobno doći pokloniti se pred moćima sv. Šime po kojem je i dobio ime, Simeon.

- Rekao sam mu da ću ja prije njega ići u Zadar pokloniti se pred relikvijom sv. Šime te ću mu prenijeti predivne dojmove s ovog pohoda sv. Šimi u Zadru.

 

https://www.057info.hr/vijesti/2024-02-14/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 62 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.