header image
Све по налогу из Давоса! У Србији за 11 година чак милион свиња мање! Штампај Е-пошта
среда, 21 фебруар 2024

 У Србији је настављен тренд пада сточарства, што се види из прошлогодишњег пописа пољопривреде чији су први резултати недавно представљени. Пала је и потрошња свих врста меса која је 90-тих година прошлог века била 65 килограма по глави становника, а сада је око 42 килограма. Иако је свињско месо у Србији доминантно у потрошњи, све је мање и грла свиња. Тако је њихов број за 11 година смањен за чак милион.

И онда реците да се то није радило плански.

Према првим резултатима пописа пољопривреде из 2023, број свиња у Србији је 2.263.705, што је 30,7 одсто мање у односу на анкету о структури пољопривредних газдинстава из 2018.

Укупан број свиња на попису пољопривреде из 2012. био је 3.403.288, што значи да је за 11 година њихов број смањен за 1.139.583.

У истом периоду, број говеда је са 908.990 смањен на 725 408.

То је отворило питање како спречити даље смањење сточног фонда.

Стручњаци наводе да је држава последњих година повећавала посебно субвенције у сточарству и по грлу стоке, али и наглашавају да се сточарство најспорије обнавља.

„Код свих врста стоке је дошло до помака у подршци, али не можете брзо обновити сточарство због биолошких специфичности“, рекао је за Еуронеwс Србија агроекономиста Милан Простран.

Колике су субвенције у сточарству?

Шест од десет газдинстава бави се сточарством, укупно 313.495, а како за Еуронеwс Србија наводе у Министарству пољопривреде, газдинстава са свињама има 57.259.

Ради сузбијања такозване епидемије афричке куге домаћих свиња, у Србији је извршена еутаназија око два одсто целокупног сточног фонда, а у Министарству пољопривреде наводе да то не би требало значајније да утиче на тржиште меса у наредном периоду.

До сада је у сврху клања за сопствене потребе на угроженом и зараженом подручју од афричке куге свиња извршено клање 2.099 домаћих свиња.

У периоду 2023. године до 1. фебруара ове године укупно је еутаназирано 79.266 свиња.

За угинуле и убијене свиње по хитном поступку предвиђена је пуна новчана накнада власницима животиња.

Како наводе у Министарству, прошле године је за обештећење на име убијених свиња, у циљу спречавања ширења болести, исплаћено 3,3 милијарде динара.

Тренутно је такозвана афричка куга свиња активна у осам управних округа која су проглашена зараженим подручјем на основу Решења донетих током 2023. године и то за Мачвански, Сремски, Подунавски, Браничевски, Јужнобанатски, Зајечарски округ и Град Београд, а у 2024. години је донето Решење о проглашењу за Колубарски управни округ.

У 2024. години нових жаришта је 19 у Мачванском, Колубарском, Сремском, Подунавском и Београдском округу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: NultaTačka/Euronjuz

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.