header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Црквено политиканство - зашто Москва није рашчинила вође раскола
Црквено политиканство - зашто Москва није рашчинила вође раскола Штампај Е-пошта
уторак, 20 фебруар 2024
         Ко ће да објасни, зашто РПЦ још није разчинила цео овај чопор који је изазвао црквени раскол у Украјини, почев од двојице високопреосвештених Јуда Александра Драбинка и Симеона Шостацког, па до епископа Константинопољске патријаршије, који су узели активно учешће у стварању ПЦУ?

Чини се да може бити само један одговор: Москва се надала договору са наследником патријарха Вартоломеја и није хтела да погоршава раскол. Фанар неће преговарати ни са ким и, чини се, прилично је уверен да Московска патријаршија неће ићи на све или ништа* и да ће се пре или касније помирити са губитком Украјине и других њених канонских територија ван Руске Федерације.

Наш коментар:

Када је у питању Он - Господ наш Исус Христос, односно Православље, увек се "игра" на све или ништа. Или "играш" на Њега = Све и добијаш све, или калкулишеш, у ствари играш са ништа, да би, било добио било изгубио, имао само - ништа. Ми у Украјини и по данашњем Православљу = Цркви немамо проблем политике - него истина Вере! Немамо ми сукоб РПЦ и Фанара, то је фасада збивања, него рат јереси против Православља.

*) У оригиналу "ва-банк" - по банци. Од француског "Va banque" или "Vabanque". Што је коцкарски израз из игре Фаро (Pharo или Faro), која је била популарна у 18. и 19. веку . То је слично одлуци "банка" („banco“) „chemin de fer“, облик игре Baccarat. То значи да се играч клади једнако тренутном износу новца у својој "банци" игре. Вабанк је обично ризичан избор, јер играч све ставља на коцку, он је "all in" и може све да изгуби или да освоји једнак износ.

 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.