header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Блуд је норма живота савремене цивилизације
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Блуд је норма живота савремене цивилизације Штампај Е-пошта
четвртак, 07 март 2024

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Блуд је норма живота у савременој цивилизацији. „Све ми је дозвољено, али ми није све на корист“ (Кор. 6:12). Апостол Павле учи да нам је Бог дао слободу да је можемо мудро користити.

Човек има тзв природне потребе. Постоји инстинкт за размножавање, потреба за храном, сном итд. Али када храна постане култ, када се сексуална жеља претвори у жеђ за уживањем, онда се природно претвара у неприродно и уништава човека. У опкољеном Лењинграду људи су оскудевали храну. У концентрационом логору није било дебелих људи. А данас нам се нуди једна или друга дијета - изаберите која ће вам помоћи да изгубите тежину. Када човек нема унутрашњу дисциплину и самоконтролу, постаје блудник.

Блуд није само распуштеност и разврат. Ово је име демона који води човека странпутицом. Речи „блудничити“ и „блудник“ потичу од имена овог злог духа. "Блуд" на словенском значи "грешка". Дакле, блудом се назива све што не одговара Божијем плану. Жудња за влашћу, подмићивање, крађа, обмана, жеђ за новцем, итд - све је то блуд. Цела наша цивилизација је заглибљена у разним манифестацијама блуда. Како се блуд завршава, знамо из животне приче о Содоми и Гомори. Зато нас апостол Петар упозорава да су садашње небо и земља „садржани за огањ за дан суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:1-18). А то ће се догодити када човечанство пређе тачку без повратка на свом путу ка блуду.

У међувремену, имамо избор како да живимо. Онај који себе ставља у центар универзума живи расипнички, јер није због тога рођен на земљи. Онај ко Бога ставља у средиште свог живота живи чедно. Душа и тело таквог човека потпуно су усмерени ка Господу, а мудрост управља целим његовим животом. Али таквих је, нажалост, све мање на земљи, а све више блудника. Апостол Петар нас је упозорио како ће се ово завршити. Али све док на земљи постоји макар мали остатак праведника, смак света неће доћи. Али изгледа да ће човечанство ускоро прећи границу минимума која чува свет од катастрофе.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 08 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.