header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Македонци уцењују Фанар
Македонци уцењују Фанар Штампај Е-пошта
четвртак, 14 март 2024
           Испоставило се да МПЦ ОА није копиле*. Испада, да ће се комисија, која ће проучавати питање статуса „ПЦУ“, паралелно бавити и проблемом именовања МПЦ ОА од стране грчких Цркава. Тиме, Македонци шаљу сигнал Фанару – ако хоћете од нас признање „ПЦУ“, молим вас, регулишите на нивоу целог хеленског света питање са именом наше Цркве.

А ово је, мора се признати, крајње осетљива тема, која, као минимум, омогућава МПЦ ОА да путем контра захтева фанариотима, добије више времена за „анализу ситуације“ по питању** "ПЦУ".

Да и, уопште, следи признање, да у преговарачком процесу између Константинопољске патријаршије и Македонске цркве постоји много подводног камења [тј. замки].

Подсетимо, у априлу прошле године наш извор из СПЦ је известио, да је на позадини спровођења консултација са Фанаром, међу клирицима и лаицима Аустралиско-новозеландске епархије МПЦ ОА активно распрострањена Декларација о заштити права црквеног Скопља.

Њени потписници су наступали са следећих позиција:

1. Званични назив МПЦ ОА (Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија) се не може мењати.

2. Сви храмови и манастири МПЦ ОА – како на територији Македоније, тако и изван ње – морају припадати само МПЦ ОА.

3. Питање признавања и добијања аутокефалности за МПЦ ОА је већ регулисано томосом СПЦ.

Сасвим је могуће, да је потез са Декларацијом био речит покушај „промакедонске“ групе у епископату МПЦ ОА да не допусти предају интереса своје Цркве у преговарачком процесу са Фанаром по питању добијања томоса од стране Грка.

Конкретно, реч је о очувању, задржавању око 800 заграничних парохија МПЦ ОА, и одбијању да се Константинопољу [невероватно је да браћа Руси и даље Истамбул пишу овако?!] обезбеде ставропигије на територији Македоније (према нашем извору, истанбулци имају претензије за 3 храма).

*) Фраза са значењима: није лоша особа, није будала, није глуп, није слеп, није странац. Ради се о изреци за особу која није лишена способности, знања, вештина.

**) буквално - дуж линије

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.