header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Откуд паклене муке?
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Откуд паклене муке? Штампај Е-пошта
четвртак, 21 март 2024

 Ако посадите дрвеће и не водите рачуна о башти, она ће се претворити у зараслу џунглу. Ако не радите у башти, тамо ће расти само коров. Ако не водите рачуна о својој души, онда ће се човек претворити у дивљу животињу која ће јурити на свакога ко је у близини.

Без благодати Божије, душа дивља и постаје гора од звери. Када своје срце претворимо у густиш страсти, а своју душу у гресима занемарен повртњак, то је пакао. Не ствара га Бог, него човек својом равнодушношћу према Богу. Господ нам само даје могућност да уђемо у рај. Да ли ће га човек користити или не, зависи од његове сопствене воље.

Дакле, не треба кривити Бога што је измислио вечне муке и паклене патње. Све су то последице живота самих људи којима је рај постао неподношљив. Када би се човек у прљавим дроњцима неочекивано нашао на сцени међу препуном гомилом лепо обучених људи, сигурно би пожелео да побегне негде, да се сакрије у мрак, да се сакрије у ћошак да га нико не види. Грешник на небу ће имати исти осећај. За њега ће тама пакла бити срамота за непромишљено проживљени живот.

Неко ће можда приговорити и рећи: „А шта је са оним људима који стицајем животних околности нису ништа знали о Богу? Шта је њихова кривица? Чињеница је да је Господ у својој мудрости сваком човеку дао закон савести. Сви људи га имају, укључујући и атеисте. У сваком народу добро и зло се схватају подједнако. Чак и злочинци имају своје концепте који на овај или онај начин одражавају закон правде. Савест увек осуђује човека ако учини нешто супротно доброти. Колико год човек покушао да је отера у ћошак, он ће ипак разумети када поступа по својој савести, а када по сопственој себичности. Штавише, свако негде у дубини душе има сазнање да ће морати да да одговор за све што је урадио у животу.

Јеванђељски закон љубави је највиша тачка тежње ка Богу у нашој савести. Ово је једино што треба да цените и чему тежите. Не треба превише бринути о прогону наше Цркве и о томе шта ће нам даље бити. Само за једно треба да бринемо – да смо увек са Богом, а све остало није толико важно. Јер ако смо ми са Богом, онда је Бог са нама. Шта нам још треба од живота?

Превод: "Борба за веру"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 21 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.