header image
Фанарска "депонија" се лагано пуни Штампај Е-пошта
понедељак, 22 април 2024

 Протојереј Владислав Ципин:

Указ цариградског патријарха Вартоломеја о враћању у чин протођакона Андреја Курајева канонски је безначајан

Руска православна црква саопштила је да Константинопољ нема право да прихвата жалбе бивших свештенства других помесних Православних цркава...

Указ цариградског патријарха Вартоломеја о враћању у чин бившег клирика Руске православне цркве, лишеног чина протођакона Андреја Курајева (у Русији признатог као страни агент) ништа не мења – Курајев остаје мирјанин за Руску православну цркву и ништа више, изјавио је заменик председника Црквеног суда Московске епархије, професор Московске духовне академије протојереј Владислав Ципин, преноси ТАСС.

„Овакав чин цариградског патријарха је канонски неважећи и неодржив. Патријарх у Цариграду није папа: његов положај у Православној Цркви се радикално разликује од положаја папе у Католичкој цркви. Дакле, он очигледно нема ни најмање право да прихвата жалбе свештенства других Помесних Цркава, осим своје Патријаршије“, приметио је отац Владислав.

„Дакле, са наше тачке гледишта, овај акт је неважећи. А како то другачије означавају у каанонима: „ништаван“, закључио је заменик председника Црквеног суда Московске епархије.

Епархијски суд је раније одлучио да Курајеву одузме чин због увреде протојереја Александра Агеикина, који је преминуо 21. априла 2020. од ковида, објављеног на блогу, као и због „знакова богохуљења на Цркву“ у низу његових изјаве. У априлу 2021. Патријарх московски и целе Русије Кирил одобрио је одлуку Црквеног суда да рашчини Курајева, али је увео мораторијум на издавање одговарајућег указа „на време које је дато протођакону Андреју да преиспита свој положај и врати се на пут Цркве“.

Курајев никада није принео покајање, а након што је објављен и ступио на снагу указ о лишавању његовог чина (у априлу 2023), напустио је Русију и био је радосно примљен од фанариота, који увек примају рашчињенике Московске Патријаршије, да још једном изврше удар на црквену Москву.

Што каже руски народ:“Куд је пошао, нека иде“.

ИЗВОР: РУСК.РУ

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 22 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.