header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јерменски јеретик освештао крст у порти цркве Светог Саве у Тивту
Јерменски јеретик освештао крст у порти цркве Светог Саве у Тивту Штампај Е-пошта
уторак, 14 мај 2024

 Помаже Бог браћо,

Молим вас, погледајте ово разбојништво: "Освештавање" крста од стране јерменског "епископа" у порти цркве св. Саве у Тивту.

Очигледно највећи део народа уопште није свестан ко су монофизити, а они који су свесни или би морали да буду свесни утиру пут ка "уједињењу" свих религија у религију антихриста.

+ + +

Митрополит Јоаникије и Епископ Кирило кроз Тиват предводили Литију с моштима Превлачких мученика

У склопу традиционалне црквено-народне манифестације „У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноаметички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске г, Кирило предводили су данас, на спомен спаљивања моштију Светог Саве на Врачару улицама Тивта свечану празничну Литију с моштима Превлачких мученика.

Литија је прошла од обале Пине до храма Светог Саве, гдје се Високопреосвећни Митрополит Јоаникије обратио свештенству и вјерном народу и рекао да је сва биографија Светог Саве у свјетлости Божијој.

„Зато што је свој земаљски живот поживио идући стопама Христовим и сједињавајући се са Богом кроз пост, подвиг и молитву, кроз непрестано служење Богу и Цркви Његовој и жртвујући се за свој народ, за своју паству и за своју Цркву. На такав начин уподобио се Христу Господу који се жртвовао за спасење цијелога свијета“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да нас је зато Свети Сава окупио као нико прије њега и нико послије њега.

„Сви који су прије њега окупљали српски народ су заправо њему утирали пут за његово велико дјело. И они који су послије њега сабирали у Христу Господу, у Црви Божјој, у вјери и љубави наш народ ишли су његовим стопама“, рекао је Владика.

Његов данашњи спомен такође је свијетао, иако је то један од најтужнијих дана у српској историји, додао је Митрополит Јоаникије.

„Тада је српски народ доживио још једно распеће, као у вријеме Косовскога боја. Али Свети Сава је, заправо,.посвједочио својим посмртним страдањем, својом посмртном жртвом, својом – можемо слободно рећи небеском жртвом да је заједно са својим распетим народом и а се и даље жртвује за њега“, објаснио је Митрополит Јоаникије и додао да је Свети Сава био са својим народом и по Србији и по Црној Гори, и на Косову и Метохији, и по Славонији и по Далмацији, и по Босни и Херцеговини, и по логорима, стратиштима и затворима, и по кланицама и по геноцидима који су извршени над српским народом.

Владика је нагласио да је Бог утјешио наш народ за то стравично распеће од прије 430 година јер нам је управо неколико година послао новога Светога Саву – Светога Василија Острошкога.

„И у наше дане видимо да је Господ погледао на наш род и на нашу Цркву послије 400 година од спаљивања његових светих моштију, а све због жртве Светога Саве, проточиле су мошти Светих мученика превлачких који су пострадали средином 15. вијека. И управо на 400. годишњицу од спаљивања моштију Светога Саве оне су источиле свето миро и потврдиле да су то били монаси светосавци, који су примили вјеру Светога Саве и који су се у своме животу трудили и били на његовоме путу сједињујући се са Христом“, казао је Митрополит Јоаникије.

Потом је порти храма постављен крст који је дар јерменске заједнице у Црној Гори као симбол српског и јерменског пријатељства.

Освећење крста извршио је Епископ Датев Хагопиан, егзарх за Балкан Католикоса цијеле Јерменије..

Овај крст биће убудуће мјесто гдје ће се служити годишњи помена пострадалим Јерменима у геноциду који је над њима извршен током Првог сјетског рата.на просторима некадашње Османске империје.

Манифестација „У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима завршена је вечерас у тиватском Дому културе Сабором православних хорова Боке.

 


 
 

 

https://mitropolija.com/2024/05/10

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.