header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Игре Фанара у избору бугарског поглавара
Игре Фанара у избору бугарског поглавара Штампај Е-пошта
петак, 17 мај 2024

 Покушај да се архијереји БПЦ увуку у саслуживање са расколницима ПЦУ пре избора поглавара структуре је врло вероватна опција, а Фанар је ову праксу већ тестирао у ситуацији избора поглавара цркве на Кипру. Ако је неко заборавио, да вас подсетимо:

Очекивало се да ће Атанасије Лимасолски бити поглавар КПЦркве, али су фанариоти играли на амбицију митрополита тамаског Исаије и његовог духовног оца, митрополита кикског Никифора (истог који је чак написао читаву књигу о томе да су расколници ПЦУ су безблагоданти самозванци). Као резултат тога, Исаија је започео преговоре са Фанаром како би придобио подршку фанариота на изборима, Атанасије је, видећи нездрав тренд, учинио исто, а Никифор је поштено отрчао до руског амбасадора и почео да уверава да нема ништа значајно иза ових преговора. Веома сам се бринуо да ће се руски спонзори, који су даривали велики новац кипарским јерарсима, видећи бестијалност и издају онога што су сами Исаија и Никифор тврдили, окренути од њих као дволичних и непоштених људи. Ипак, преговори су одржани и Фанар је од обојице захтевао саслужење са члановима ПЦУ у замену за подршку. Атанасије је, као личност одрастао у духу атонског подвижништва, одбио да саслужује са расколницима, али је Исаија, навикао да живи у раскоши, слави и части, ишао на то, упркос свим изјавама да су расколници ПЦУ костимирани кловнови. Као резултат тога, коалиција оних који су подржавали здраво учење на Кипру и одбијали да саслужују са расколницима ПЦУ се распала, а Фанар, схвативши да је приморао побуњене јерархе да дотрче и затраже подршку, их је одбацио и изашао и на изборима промовисао свог највернијег фанариоту, иако су сви рејтинзи показивали да он нема никакве шансе да победи Атанасија.

Сада је Фанар у прилици да Бугарима саопшти да ће Вартоломеј, упркос било каквом рејтингу, у трон поглавара поставити највернијег фанариота Георгија пафоског. Стога би сада могло да натера бугарске јерархе да скакућу као пси, захтевајући од њих да покажу своју приврженост. Ако међу њима има отпадника који су спремни да саслужују и са кловновима зарад власти, онда ће бити саслуживања.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "Телеграм" канал Александра Вознесењског

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 17 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.