header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Симонија (непотизам) владике шабачког Јеротеја
Симонија (непотизам) владике шабачког Јеротеја Штампај Е-пошта
понедељак, 20 мај 2024
           Христос воскресе, драга браћо и сестре!

У данима светлог Христовог васкрсења, када идемо у сусрет празнику Вазнесења Господњег, са неверицом и тугом посматрали смо шта се дешавало на Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве који је отпочео 14., а завршен 19. маја. Јер, одлуке које су донете на Сабору не дишу Духом Светим, нити су у складу са црквеним правилима и устројством СПЦ.

Ни на овом Сабору, као и на претходним, није разматрано питање (осуде) епископа и свештеника који кроз литургијску обнову, јерес, екуменизам, симонију, содомију и кршењем црквених канона и догмата, уносе раскол и апостасију, и тако очигледно разарају Светосавску Цркву.

Постављењем  нових викарних епископа и митрополита, СПЦ копира фанариоте, још од раније смишљено по Амфилохије – Игњатијевском „Уставу“. Уместо да буду кажњени и свгнути са епископског трона, поједине владике су још награђене чином митрополита.

Верни народ шабачке Епархије је разорачан да учесници Сабора нису предузели конкретне мере против владике Јеротеја, иако је на десетине писама (жалби), од стране верника Епархије упућено Синоду, а било је речи и на овом сајту, у којима су наведене све антицрквене делатности владике Јеротеја. Напослетку, како чујемо, мало је недостајало да се и он окити титулом митрополита.

Без обзира што Сабор није желео да чује глас народа наше Епархије, ми ћемо и даље настојати да се трудимо у очувању правилног црквеног поретка, борећи се против свих пошасти и аномалија у нашем владичанству.

Најновији пример грубог кршења црквеног правила шабачког владике Јеротеја јесте Правилник о заступању Епархије шабачке у судским и управним поступцима. По овој одлуци овлашћени представник Епархије шабачке у судским и управним поступцима је Немања Петровић из Мачванске Митровице, дипломирани економиста, рођени брат владике Јеротеја, који је, како пише у Акту, црквени службеник Епархије, иако је реч о окорелом атеисти. Поред ове функције господин Петровић обавља и дужност менаџера Епархије. Има искуства рада у Војвођанској банци, где по речима колега слови за искусног менаџера за корисничку подршку са доказаном историјом рада у банкарској индустрији. На нову радну дужност прешао је 9 месеци по устоличењу његовог брата на шабачки епархијски трон.

Постављењем рођеног брата за црквеног службеника Епархије, владика Јеротеј је направио груб црквени преступ који се зове симонија. Ова тешки преступ не састоји се само у трговању свештеничког чина за новац, посредовања у том послу, већ кад се то учини, између осталог, из родбинских или пријатељских веза (непотизам). С обзиром да се симонијом руши црквени организам, за овај почињени грех канони налажу најстрожије казне: епископ који се затече у симонији бива свгрнут; лица пак, која су посредовала у таквом безаконитом послу, ако припадају клиру, бивају свргнута, а световњаци подлежу анатеми.

На крају нашег излагања хтели смо да још једном, последњи пут, упутимо апел свештенству шабачке Епархије да се придружи народу у борби против једноумља владике Јеротеја, како би заједничким снагама одбранили црквени поредак. Знамо да су многи клирици незадовољни и кивни на досадашњи рад надлежног епископа, али они морају са речи прећи на дела. Већина њих се крије иза народа, не желећи да уђу отворено у фронт са владиком, јер се, како кажу, плаше казне од стране црквеног суда Епархије, којим руководе владика Јеротеј и његов брат Немања.

Ко искрено служи Господу нема разлога да се плаши људи, јер „Богу се треба већма покоравати него људима“ (Дела. Ап. 5,29). По тумачењу Аве Јустина, ове речи су устав Православне Цркве, њен вечни и неизменљиви Устав – Свеустав. Зато, браћо свештеници упрегните се у јарам и требите губу из торине.

Како радили, тако нам Бог помогао!

 

На празник појава Часног Крста у Јерусалиму, лета Господњег 2024.

Верни народ Рађевине, Мачве, Јадра и Азбуковице

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.