header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Коме и зашто је био потребан фејк или тако бива онима који се информишу са друштвених мрежа
Коме и зашто је био потребан фејк или тако бива онима који се информишу са друштвених мрежа Штампај Е-пошта
четвртак, 23 мај 2024

 Више српских дневних листова ("Вечерње новости"; "Ало", "Политика") је данас пренело нетачну информациу, да је руски патријарх Кирил, тобоже, наложио, да се у свим руским црквама и манастира  у ноћи између 22.- 23. маја служи свеноћно бдење за спас "нашег братског српског народа".

 "Телеграм" канал "О Сербии по-русски" (https://t.me/ruserbia/20836) о томе пише следеће:

"Нажалост, како су нам јавили наши извори у Руској православној цркви, никакво наређења за целоноћно бденије за спас Срба није стигло.

Одакле су ту информацију узеле "Вечерње новости (https://www.novosti.rs/c/vesti/)" (успели смо да пронађемо почетни извор) - није познато.

За њима, информацију су објављивали српски медији, укључујући и нас.

Молимо да прихватите наше извињење због ненамерних дезинформација.

Но, идеја је добра.

"Вечерње новости" су објавиле фејк у 13.00, без потписа. "Alo (https://www.alo.rs/vesti)" је фејк објавио у 13.08 са потписом Драгане Бранковић Јевђић. "Naslovi.net (https://naslovi.net)" су регистровали да је "Alo" објавио фејк пре "Вечерњих новости"...

Како год, не само да ови велики српски медији, заједно са "Политиком" (у 13.12 часова), нису навели никакав извор за цитиране речи руског патријарха,

"Наложио сам да се у свим руским црквама у отаџбини и расејању у ноћи између 22.- 23. маја служи свеноћно бдење за спас нашег братског српског народа."

него је цела конструкција вести, односно речи патријарха Кирила, у најмању руку чудна, за било ког иоле озбиљнијег црквеног човека.

"Вечерње" фејк "паковале" на раније објављену информацију о томе да ће се

У четвртак ујутру на Хиландару игуман Методије са монасима молиће се око иконе Тројеручице испред које се увек моле у озбиљним искушењима за српску државу и народ.

Шта пишу, "молиће се ОКО иконе"?! После чега се "паковало" да ће тог дана "највећи број цркава у земљи и расејању звониће звона". И на крају Џеј.

Ни за Хиландар нема наведеног извора. Нити ми видимо где званичну потврду.

За звоњаву црквених звона, хвала Богу имамо (https://spc.rs/60185-2/).

По благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у четвртак, 23. маја 2024. године Господње, у 12.00 часова, звониће сва звона на православним храмовима позивајући верни светосавски народ на усрдну молитву, смиреност, међусобну солидарност и непоколебљивост у чињењу добра, упркос потпуно лажним и неправедним оптужбама којима је изложен у Организацији уједињених нација.

Његова Светост позива васцели српски православни народ да се уједини у молитви за правду и мир свим народима, посебно оним са којима вековима делимо заједничку историју са библијском вером у срцу и на уснама: ,,Жив је Господ наш. Жива ће бити и душа наша!” (ср. I Сам 25, 26) Христос васкрсе!

После свега, остаје утисак да је фејк производ глупог и неписменог потеза ради произвођења пожељног расположења јавности. Само за чију корист? Измишљање свеноћних бденија не треба ни СПЦ ни РПЦ, ни Србима ни Русима. А обиће се о главу оних који их измишљају. Са неким стварима се не игра!

Овај случај још једном намеће питање односа информативне службе СПЦ и српских медија, на првом месту оних великих. Информативни простор се може култивисати и контролисати у позитивном смислу само проактивношћу, никако пропасивношћу."

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.