header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Писмо бугарских свештеника Синоду поводом саслуживања петорице епископа са расколницима "ПЦУ"
Писмо бугарских свештеника Синоду поводом саслуживања петорице епископа са расколницима "ПЦУ" Штампај Е-пошта
недеља, 26 мај 2024
           У Бугарској православној цркви захтевају да се бугарски епископи који су служили са украјинским расколницима (овде:) приведу канонској одговорности.

Одговарајући апел Синоду БПЦ је упућен од свештенства Пирдопског архијерејског намесништва Ловчанске епархије. Текст писма је дат (https://glasove.com/novini/sveshtenitsi-) на располагање ресурсу "Гласове".

Светом Синоду Бугарске Православне Цркве – Бугарска Патријаршија.

Ваша Високопреосвештенства,

Ми, доле потписани свештеници Пирдопског деканата (духовног округа) Ловчанске митрополије, са великом забринутошћу се обраћамо Светом Синоду у вези са оним што се десило 19. маја 2024. године у манастиру Баликли у Турској - саслуживање и евхаристијско општење пет бугарских епископа са представницима тзв. Православне цркве Украјине.

Са покорношћу, но у исто време узимајући у обзир важност овог питања, ми желимо да одлучно изјавимо следеће:

1. Ми се категорично противимо учешћу БПЦ у политичким пословима, који се, између осталог, дешавају и ван наше земље. Напомињемо, да је канонска црква Христова у пределима Украјине увек и за све била Украјинска Православна Црква, сада предвођена Кијевским митрополитом Онуфријем, а новостворена и насилно промовисана од стране Константинопољског* патријарха Вартоломеја: у најбољем случају, геополитички пројекат у црквеној одежди, а у сваком случају - лажцрква.

2. Ми захтевамо, да тројица митрополита и оба епископа сносе одговорност за тешку самовољу, којом су нанели рану не себи, већ целом црквеном телу и непосредно пре избор Патријарха само унели тешку смутњу, која угрожава јединство Цркве Христове у Бугарској.

3. Ми изражавамо огорчење због новотарија Фанара и све чешће коришћене еклисиолошке терминологије „Мајке Цркве“ и њених „кћери“, која замењује исконско схватање Цркве као тајинственог Тела Христовог и као видљиво стадо пастира Господа нашег Исуса Христоса; уместо тога намеће се идеја о Цркви као глобалној људској институцији корпоративне природе. Ми изражавамо изненађење и дубоко неразумевање, зашто је таква терминологија почела да се чује и из уста бугарских архијера, и то на највишем нивоу.

4. Ми изјављујемо, да је присуство патријарха Вартоломеја на предстојећим изборима за Бугарског Патријарха, на које је он наводно позван, несумњиво непожељно. Својим поступцима и изјавама последњих година патријарх Вартоломеј неизоставно постаје извор тешког искушења за већину верујућих у Бугарској, а после успостављања ПЦУ – и за Васељенску Цркву. Ми не желимо његово присуство и због тренутне умешаности бугарских епископа у њихово безакоње.

 

5. Ми наглашавамо, да смо ово писмо написали ни под чијом принудом или предлогом, већ искључиво руковођени савешћу свештеника и хришћана.

23.05.2024

град Пирдоп

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

С поштовањем и покорношћу у Христу,

Вашим Високопреосвештенствима

остајемо верна чеда Свете Православне Цркве.

 

*) Задржавамо правопис оригинала, искључиво из поштовања правоверних, у овом случају бугарских отаца. Иначе, сами никад не би исписивали неком непостојеће титуле, посебно истамбулском, турском патријарху Архонтонису - гробару Православља у покушају. Константинопоља одавно нема због задње, унијатске литургије у њему... А због исте издаје у наше дане - неће се ни повратити икад! Фанариоти не знају ни за Нови Завет, камоли за - на жалост и код најправовернијих Грка - непостојећи "константинопољски завет".

Извор:  Центар "Хризма"

Превод: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.