header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Уједињавање НАТО патријаршија
Уједињавање НАТО патријаршија Штампај Е-пошта
понедељак, 27 мај 2024

 Румунска црква позвала Вартоломеја у Букурешт на 100. годишњицу аутокефалности

Према речима представника Фанара, посете Вартоломеја Румунији и Бугарској помоћи ће јачању јединства Православне Цркве.

Епископ Константинопољске патријаршије митрополит лаодикијски Теодорит рекао је да је Румунска православна црква позвала патријарха Вартоломеја у Букурешт да присуствује свечаности поводом 100. годишњице аутокефалности.

Митрополит Теодорит је, извјештавајући о свом саслужењу са „архијерејима“ ПЦУ и епископима Бугарске цркве у Истанбулу, истакао „два веома важна догађаја“, која, по његовом мишљењу, „доприносе напорима Православне Цркве да поврати своју јединство."

Први догађај, каже митрополит фанарски, јесте позив Вартоломеја на изборе и устоличење новог Предстојатеља Бугарске цркве, који ће се одржати 30. јуна 2024. године.

Он је рекао да је поглавар Фанара за пут у Бугарску променио распоред како би „био присутан и видео напоре који се чине за јединство православне вере“.

Други догађај је повезан са позивом румунске патријаршије поглавара Фанара у Букурешт на прославу стогодишњице аутокефалности.

„Постоје неки напори, неке наде да ће Православна Црква повратити своје јединство“, рекао је митрополит Теодорит.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 27 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.