header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Фанар одржава блиске везе са "Црногорском црквом"
Фанар одржава блиске везе са "Црногорском црквом" Штампај Е-пошта
уторак, 28 мај 2024

 Неколико закључака на основу читања интервјуа (https://risu.ua/avtokefaliya-) „митрополита" црногорског "Бориса" Бојовића украјинском унијатском порталу:

1. „Црногорска црква“ одржава директну везу са Константинопољском патријаршијом. Представници "ЦПЦ" редовно путују на Фанар како би дискутовали о питањима у вези са легализацијом њихове структуре. Заузврат, Константинопољска патријаршија је послала посматраче „да проучавају унутрашњу организацију“ тзв. Црногорске православне цркве.

„Јерарх“ се нада, да ће се ускоро у дијалогу са фанариотима покренути питање „духовне слободе за црногорски народ“ (у овим речима се крије тема давања „аутокефалности“ за „ЦПЦ“).

2. Бивши шеф "Црногорске цркве" "Михаило" Дедејић је послат у пензију, оптужен да намерава да уједини "ЦПЦ" са старокалендарцима. Поновио је пут "Филарета" Денисенка, коме је остао „делић” некадашње величине и добио прилику да проживи живот у мање-више прихватљивим условима.

3. У „ЦПЦ“ постоји подела. Од ње се оделила Которско-приморска „епархија“.

Укупно, према речима "Бориса", његова структура контролише око 60 храмова.

4. Шеф “ЦПЦ” одржава незваничне везе са “ПЦУ”. Притом, он указује на то, да је наводно престала пракса обучавања кадрова за његову организацију на бази образовних институција украјинских расколника.

5. Викаријат „Црногорске цркве“ у Румунији је отворен без сагласности Румунске православне цркве.

6. По Бојовићу, само Фанар има право да даје томос за аутокефалију, а „ЦПЦ“, попут СПЦ и МПЦ, треба да буде аутокефална. Истовремено, према "Борису", православне парохије Босне, Хрватске и Словеније је неопходно вратити под омофор истанбулског првојерарха.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 28 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.