header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow О процедури избора бугарског патријарха
О процедури избора бугарског патријарха Штампај Е-пошта
четвртак, 30 мај 2024

 У недељу, 2. јуна 2024. године, у складу са одлуком Светог Синода БПЦ од 19. марта 2024. године, у епархијама ће бити одржати избори представника за учешће на патријаршијским изборима. Сваки митрополит мора да сазове епархијске бираче, који ће, према Уставу БПЦ, са листе од 15 имена свештенослужитеља и 8 лаика изабрати три клирика и два лаика.

Списак саставља владајући митрополит уз учешће епархијских саветника и архијерејских намесника епархије. Представници са ове листе се бирају тајним гласањем. Из Софијске епархије на изборном сабору ће учествовати 6 клирика и 4 лаика, пошто је бугарски патријарх и митрополит софијски. Представници епархија, укупно 80 људи, бирају се само за патријаршијске изборе, где им престају овлашћења.

Осим тога, владајући митрополит одређује и два представника за избор патријарха из манастира епархије – једног монаха и једну монахињу.

Сагласно Уставу БПЦ, црквени сабор, који ће изабрати патријарха бугарског, чине:

1. Архијереји – митрополити и епископи Бугарске православне цркве - Бугарске патријаршије;

2. По 5 представника из сваке епархије – 3 клирика и 2 лаика, а из Софијске епархије 10 представника – 6 клирика и 4 лаика;

3. По 1 представника ставропигијалних манастира, којег бира одговарајући манастирски савет;

4. По 2 представника епархијских манастира из сваке епархије – 1 монах и 1 монахиња, које одреди одговарајући митрополит;

5. По 1 представник средњих богословских школа, којег одреди њихово руководство.

Укупно ће на патријаршијским изборима учествовати око 145 бирача.

Коментар "Правблога":

У очигледној „демократији“, избор представника епархије у великој мери / све зависи од владајућег епископа и његових преференција у погледу једног или другог кандидата за патријарха. Игуман два (Тројанског и Бачковског) од три (плус Рилски) ставропигијална манастира БПЦ је епископ Сионији, који је учествовао у озлоглашеном саслуживању у Турској. А од две средње богословске школе, једна се налази у Пловдиву.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.