header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Синод РПЦ констатовао немогућност служења са епископима БПЦ који опште са расколницима
Синод РПЦ констатовао немогућност служења са епископима БПЦ који опште са расколницима Штампај Е-пошта
четвртак, 30 мај 2024

 Учесници заседања Светог синода Руске православне цркве чули су 30. маја 2024. године извештај председника Одељења за спољне црквене односе митрополита волоколамског Антонија о саслужењу архијереја Бугарске православне цркве са представницима украјинских расколничких заједница.

Дана 19. маја 2024. године, у манастиру Валукли у Истанбулу, патријарх цариградски Вартоломеј предводио је Литургију, којој су присуствовали представници једне од расколничких структура које делују у Украјини. Међу саслуживалима били су архијереји Бугарске православне цркве: митрополит пловдивски Николај, митрополит старозагорски Кипријан, митрополит доростолски Јаков, епископ велички Сионије и епископ смољански Висарион.

Свети синод Руске православне цркве изразио је дубоку жалост због чињенице да су архијереји Бугарске православне цркве митрополит пловдивски Николај, митрополит старозагорски Кипријан и доростолски Јаков, епископ велички Сионије и епископ смољански Висарион саслуживали са представницима једне од украјинских расколничких група, што је нанело озбиљну штету односима између Руске и Бугарске православне цркве.

Учесници заседања су констатовали немогућност саслуживања са поменутим архијерејима, који су ступили у црквено општење са расколницима.

Са жаљењем је констатовано да Константинопољска патријаршија наставља да предузима акције у циљу продубљивања подела у Православљу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.