header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Фанарски "Опус деи"
Фанарски "Опус деи" Штампај Е-пошта
субота, 01 јун 2024
         На конференцији у Грчкој, из 22 земље 292 архонта су једногласно подржали идеју обраћања патријарху Вартоломеју и синоду Константинопољске патријаршије са захтевом да се размотри питање стварања званичне светске организације архоната.

Напомиње се да је такав корак узрокован „потребом да се побољша координација активности, усмерених на подршку Константинопољској патријаршији, ширење њеног утицаја на светској сцени, повећање њене пастве и обезбеђивање праве будућности за Фанар – историјски духовни центар за више од 300 милиона православних хришћана широм света".

Фактички, говоримо о даљем повећању ресурсне базе и могућности фанарског аналога "Опус Деи".

Поставља се само једно питање – ко је у овом тандему вођа, а ко пратилац?


Коме служе архонти Константинопољске патријаршије?

[Овде је место да се подсетимо једне одличне анализе. Као и преданог, истрајног и мукотрпног труда проф. др Зорана Милошевића, једног од ретких експерата по темама које овде пратимо.]

У пројекту стварања Православне цркве у Украјини (ПЦУ) директно се укључио Ред архоната. Још у августу 2018. године, када константинопољска патријаршија није одлучила о стварању ПЦУ на основу две расколничке деноминација у Украјини, у наредби архоната се наводи да се «тражи од свих православних хришћана да се присете да васељенски патријарх има право да додељује Томос аутокефалној Украјинској православној цркви, наравно ако одлучи да то уради.»

Године 2019. године, на годишњем састанку Реда у Сједињеним Државама, шеф ПЦУ-а, Епифаниј Думенко, добио је награду „Атинагора у области људских права“. Према опису награде на порталу archons.org, она се „додељује сваке године на годишњем банкету реда особи или организацији која својим деловањем, намерама и посвећеношћу доследно показује забринутост за основна права и слободу вероисповести свих људи“.

Прилично је цинично уручити награду за „бригу о основним правима и слободи вероисповести свих људи“ представнику верске организације чији следбеници плене цркве друге конфесије у Украјини, туку свештенике и парохијане и врше друге злочине.

На уручивању награде, командант Реда Ентони Лимберакис приметио је да постоји „дугогодишње искуство митрополита Епифанија у заштити Васељенске патријаршије.“ А портал archons.org објавио је да је „митрополит Епифаније био активни заговорник слободе вере и кључни заштитник цркве и канонских прерогатива васељенске патријаршије.“

Друга област активности Реда архоната је подршка екуменским иницијативама за приближавање Константинопољске патријаршије и Ватикана. Ред је 2007. године прогласио папу Бенедикта XVI и патријарха Вартоломеја I „апостолима света“.

Дана 10. јануара 2020. године, Ред је одржао конституциону скупштину у Њујорку, на којој је створен „Васељенски патријаршијски фонд светог Андреја“. Ентони Лимберакис, национални командант Реда архоната, постао је његов председавајући.

Фонд има за циљ да „помогне васељенској патријаршији у заштити својих канонских права у Сједињеним Државама и свуда у свету“, као и да помогне у „заштити и одржавању водеће улоге васељенске патријаршије међу различитим православним јурисдикцијама и организацијама у свету“.

Патријарх Вартоломеј недавно је изјавио да се Константинопољском патријархату „поклањају не само наша  сопствена духовна деца, већ и други – читаво православље у целом хришћанском свету“, вероватно заборављајући Христове речи: „ Господу Богу својему поклањај се и њему једино служи“ (Мт 4 , 10).

Мора се приметити да концепт првенства Константинопољског патријарха „Први без једнаких“ није само опште теоријско расуђивање. Овај концепт се ослања на велику финансијску и организациону подршку. Међутим, право питање је: да ли је овај концепт православни или антиправославни?

Видети све на:

https://naukaikultura.com/kome-sluze-arhonti-konstantinopoljske-patrijarsije/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.