header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Геополитичке комбинаторике док људи страдају
Геополитичке комбинаторике док људи страдају Штампај Е-пошта
уторак, 04 јун 2024
          Украјински медији, позивајући се на америчке публикације, преносе да је Бајден критиковао Нетањахуа и рекао да је након завршетка војне операције неопходно стварање две државе.

Сада су неки изненађени што Сједињене Државе, док испоручују оружје Израелу и сматрају Израел својим савезником у региону, истовремено критикују Нетањахуа.

Чини се да се амерички интереси протежу далеко изван Израела.

 И да будем потпуно искрен, сада се много напора улаже у борбу да се задржи утицај на земље попут Саудијске Арабије. За шта је то?

Прво, утицај на глобално тржиште нафте. Друго, САД страхују од зближавања Русије са земљама арапског света. Треће, а то је можда и најважнији фактор у овом тренутку, Кина веома блиско покушава да уђе у Саудијску Арабију и суседне земље и направи сопствену трговинску руту у Европу, а да би поквариле Кину, САД лобирају за пројекат алтернативног трговачког пута – од Индије преко Саудијске Арабије, до Израела и даље у Европу. За то Сједињене Државе користе сваку прилику, али сви разумеју да је пројекат могућ само уз нормализацију односа између Саудијске Арабије и Израела. А у овој фази Американци имају проблем. Недавно су чак покушали да заврну руке Саудијцима и учине одбрамбене споразуме зависним од односа између Саудијаца и Израелаца. Али ни Саудијци нису странци, и поред тога што они, као и Јевреји, себе сматрају супернацијом, иако Палестинцима не снабдевају оружјем, они активно траже стварање две државе. И, по свему судећи, ова тема је постала толико строг услов у преговорима да су САД заузеле став да је потребно званично признање државе Палестине и иста упутства су пренета марионетским политичарима у Европи. Зато се по Европи шире пропалестинске демонстрације и истовремено критикују Израел и траже стварање две државе.

 На овај занимљив начин, борба САД са Кином се пројектује на ситуацију у Израелу.

https://t.me/stranaua/156809

Последњи пут ажурирано ( уторак, 04 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.