header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Игор Друз: Антиекуменистичка сатира блаженопочившег оца Всеволода Чаплина
Игор Друз: Антиекуменистичка сатира блаженопочившег оца Всеволода Чаплина Штампај Е-пошта
среда, 05 јун 2024

 На другој друштвеној мрежи испливала ми је успомена – „екуменистичка“ сатира покојног о. Всеволода Чаплина (најпре је био у врху екуменистичког покрета, а потом се покајао и постао највећи руски противник екуменизма – нап. „Борба за веру“), са којим сам имао част да дуго и блиско комуницирам.

Смеле и умесне речи о. Всеволода Чаплина нису биле по вољи многих, иако су врло прецизно одражавалие стварност. Авај, дијалог који је описао између неких патријаршијских фигура и демона, који су коначно скинули маске наставља се, додуше мањим интензитетом, као резултат новог Хладног рата.

 Отац Всеволод Чаплин - вечан му спомен!

Чалин Всеволод

2. јуна 2018.

Браћи и сестрама за одвраћање од тешких мисли - а ипак за размишљање...

Поздравна реч Високопросвећеног Митрополита Ипатија, шефа делегације Московске Патријаршије, на свечаном отварању Богословског дијалога са демонима

Многоувежени Баламуте, опуномоћени предтавнише Његовог Злочестија Велзевула! Драги анђели и остали представници Најмрачније Војске! Драги оци, браћо и сестре – чланови наше црквене делегације!

Поздрављам вас поводом отварања историјског првог заседања нашег богословског дијалога, на који смо храбро отишли, присећајући се речи Апостола: „Ти верујеш да је један Бог: добро чиниш; и демони верују и дрхте“ (Јак. 2:19). Вера и страхопоштовање су особине око којих се данас могу ујединити не само синови и кћери прогресивног човечанства, већ и представници других, нематеријалних светова.

Неки фундаменталисти и псеудо-зилоти, говорећи са изолационистичких позиција, воле да критикују наше теолошке дијалоге због тога што комуницирамо са људима који наводно не верују са нама у истог Бога, јер Га не разумеју Таквим Какав Он Јесте. Међутим, у овом случају нема основа ни за овакве клеветничке оптужбе. Уверени смо да наши партнери у дијалогу верују у истог Бога као и ми.

Да, нажалост, још увек имамо одређене разлике у неким питањима морала, у тумачењу појединих аспеката верске доктрине, у схватању греха и врлине. Али то не би требало да нас спречи да радимо заједно за опште добро, зарад очувања људске цивилизације и успостављања мира у целом свету. У нашим тешким временима, нема потребе да се наглашава шта нас дели, нема потребе да тежимо политички некоректном детерминизму у питањима „добра“ и „зла“, „истине“ и „лажи“. Данас треба да се фокусирамо на моменте који нас спајају. Посебну пажњу треба обратити на Блиски исток и северну Африку, где претња погађа и наше саборце и шејтане, заједно са другим представницима анђеоских мањина.

Нажалост, због информативне активности псеудохришћанских фанатика, још нисмо у могућности да наш састанак пропратимо заједничком молитвом. Ипак, желим да изразим наду да наш заједнички Свевишњи види наше намере и да ће сваком дати по заслузи.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 05 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.