header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит Леонид Горбачов (прогоњен од врха РПЦ): ПЦУ укинула петровски пост
Митрополит Леонид Горбачов (прогоњен од врха РПЦ): ПЦУ укинула петровски пост Штампај Е-пошта
четвртак, 06 јун 2024

 Помињање Петровог поста датира из првих векова хришћанства. Тада Христови следбеници још нису повезали ово време интензивне молитве и уздржања са именом апостола Петра и Павла. А пост је установљен за оне који нису постили Велики пост, пред Васкрс.

Сада се пост зове Петров у част светих апостола Петра и Павла и завршава се на дан њиховог празника - 12. јула. Духовно – телесно уздржање је паралела са самим апостолима, који су постили пре него што су проповедали Јеванђеље целом свету.

Да, да, тачно целом свету!

 А када се неко усуди да одложи, укине, предложи да се разбију вековни темељи, он прекида историјски континуитет прејемствености тога како се калило учење Христово, како су се формирале традиције и обичаји.

Од 4. века о апостолском посту писали су црквени оци Атанасије Велики, Амвросије Милански, Лав Велики и Теодорит Кирски.

Овај пост није строг. Осим среде и петка (а ако је празник, риба је дозвољена) риба се једе свим данима.

Сваки хришћанин сам одређује свој духовни живот, као што је и сам одговоран пред Богом за своја дела и поступке. Он се саветује са својим духовником и по потреби тражи икономију, тј. о могућности ублажавања поста у храни.

Заједница ПЦУ, коју је вештачки створио патријарх Вартоломеј, сада се масовно промовише у политичкој арени широм света. Користи се као полуга против Православља, које су нам предали апостоли.

Нагризајући један елемент за другим, замењујући важне делове годишњег црквеног живота под „уверљивим“ изговорима, непријатељи покушавају да заведу људе који исправно славе Господа нашег Исуса Христа.

Пред нама је још много разочарања и туга. Издаје „књижевника и фарисеја“. У току је рат и победиће онај ко остане веран Христу и његовој војсци – апостолима, мученицима, свецима и праведницима. Ко неће правити компромисе и договоре да би угодио непријатељу људског рода. Без обзира на то колико уверљиво лице може да нам изгледа.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 06 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.