header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Немири код Пахомија: Прохор Пчињски остао без игумана
Немири код Пахомија: Прохор Пчињски остао без игумана Штампај Е-пошта
четвртак, 06 јун 2024

 Не престају спекулације о несугласицама у врањској епархији

Игуман манастира Свети Прохор Пчињски архимандрит Методије Марковић објавио је на друштвеним мрежама да је добио отпуст и да одлази из светиње, што је отворило бројне полемике о наводном мимоилажењу са владиком врањским Пахомијем и несугласицама у Епархији.

- Драга браћо и сестре, моја духовна децо, пријатељи, обавештавам вас да сам одлуком епископа врањског разрешен дужности игумана манастира, и да у наредном периоду треба да пређем у неки други манастир. Волео бих да вас видим, благословим и да се поздравимо. Бићу у манастиру још пар дана, па ко може да дође биће ми драго - написао је Методије, али након полемика које су се повеле у коментарима избрисао је објаву.

Владика врањски Пахомије, у изјави за "Вечерње новости", навео је да нема никаквог сукоба, како се спекулише у јавности.

- Он је тражио отпуст још прошле године, али није отишао. Желео је даље да напредује, али је ово мала епархије где није имао могућности, те ће вероватно у некој од епархија коју изабере имати могућност даљег напредовања. Прохор Пчињски је значајан манастир и има велику економију и потребно је да га води неко ко има веће организационе способности. По Уставу СПЦ епископ је духовни настојатељ свих манастира у епархији, тако да ћу ја преузети на себе управљање манастиром. Није први пут да игуман оде из манастира и то су текуће ствари у цркви - каже епископ врањски.

Он додаје да не жели да се бави друштвеним мрежама и наводима на њима јер нема времена да тако нешто прати.

- Манастир Свети Прохор Пчињски је специфичан. Много смо урадили не само у овом пределу већ и у смислу обележавања важних датума и сећања на догађаје који су заборављени у нашој историји. Нисам сигуран да ли то некоме смета - каже први човек Епархије врањске.

Иначе, архимандрит мр Методије Марковић, један од најшколованијих свештених лица у врањској епархији, постао је игуман Прохора Пчињског почетком 2020.

Школовао се у Нишу, Москви, магистрирао у Болоњи.

Извор:  "Вечерње новости"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 06 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.