header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Најскупљи ученик Пахомија: Како је Милош “Алигатор” постао Архимандрит Методије
Најскупљи ученик Пахомија: Како је Милош “Алигатор” постао Архимандрит Методије Штампај Е-пошта
петак, 07 јун 2024
        Методије Марковић, нашао се у жижи јавности када је објавио на својим друштвеним мрежама да је од стране епископа Епархије врањске Пахомија смењен са место игумана манастира Прохор Пчињски у близни Врања.

Архимандрит Методије је дан након смене, 1. Јуна, 2024. Године од епикопа Епархије врањске тражио часни отпуст из дела СПЦ-а којим управља Пахомије.

Школовање Методију праћено је благословом још од самог почетка учења у Богословији Српске Православне Цкрве у Нишу.

Милош Марковић, рођен 1987. Године, није ни слутио да ће од Богословије у Нишу стићи до Немачке, Италије, Русије…

Некада Милош Алигатор, данас Методије Марковић, био је кључни сведок у случају “Афера Пахомије”, који се одвојао 2002. и 2003. Године.

Према речима оштећених из тог случаја, Методије Марковић био је сведок немилих догађаја у манастиру Прохор Пчињски.


Званична БИОГРАФИЈА Методија

Архимандрит Методије (Марковић), рођен је 07. септембра 1987. године, у Врању, а своје прво богословско образовање, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, стекао је у Богословији Српске Православне Цркве „Свети Кирило и Методије“ у Нишу.

Московску Духовну академију отац Методије завршио је у периоду од 2006. до 2009. године, а затим 2010. године уписује постдипломске студије на Богословском Институту „Сан Бернардињо“ у Венецији, где борави до 2012. године.

Монашки постриг примио је 01. септембра, 2012. године, у манастиру Светог Николе у Врању, где је истог месеца од стране Епископа врањског Г. Пахомија, именован на дужност намесника ове свете обитељи.

У академској 2014/2015. години, борави на Универзитету у Падерборну (Немачка), како би усавршио немачки језик и слушао теолошка предавања на Институту „Јохан Адам Милер“.

Благословом епископа врањског г. Пахомија, отац Методије обављао је дужност Секретара Епархијског управног одбора Епархије врањске у периоду од 2015 до 2017. године.

Аакадемску 2017/2018. годину проводи у Болоњи , где је одбранио магистарски рад на Богословском Факултету Емилиа Ромања, на тему: „Свети Константин – први хришћански цар“. Трочлана комисија коју су сачињавали: проф. др Валентино Булгарели, декан факултета (председник комисије), проф. др Давиде Риги (шеф катедре) и проф. др Енрико Морини (ментор), након опширне дискусије, једногласно су донели оцену да је отац Методије успешно одбранио магистарски рад и положио завршни испит (ЛИЦЕНЗА ИН САЦРА ТЕОЛОГИА), са оценом 9,23 (МАГНА ЦУМ ЛАУДЕ ПРОБАТУС).

Одбрани магистарске тезе, присуствовао је и старешина Православног храма Светог Василија Великог у Болоњи, јеромонах Серафим (Валериани), клирик Руске Православне Цркве – Московске Патријаршије.

По повратку са студија, 09. августа 2018. године, отац Методије благословом епископа Пахомија бива постављен на дужност старешине Саборног Храма Свете Тројице у Врању и на тој дужности остаје до 01. јануара 2020. године кад бива произведен и постављен за игумана манастира Преподобног Прохора Пчињског.

Отац Методије говори: руски, италијански и немачки језик, а такође служи се и енглеским језиком.

Подсећамо, нови (стари) игуман манастрира Прохор Пчињски је епископ врањски Пахомије Гачић.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Инфо врањске"

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.