header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Грци се упрегли у разградњу СПЦ - давање атокефалије црногорским расколницима
Грци се упрегли у разградњу СПЦ - давање атокефалије црногорским расколницима Штампај Е-пошта
субота, 08 јун 2024
        Председник Црне Горе Јаков Милатовић, водио је преговоре са предстојатељом Кипарске цркве архиепископом Георгијем. Странке су расправљале о ситуацији у православном свету и корацима Црне Горе ка чланству у ЕУ.

Било је такође покренуто и питање црквене аутокефалије. Одговарајући на питање, да ли су односи између две земље могући на црквеном нивоу, архиепископ Георгије је изјавио:

Црква Црне Горе још увек није аутокефална, но ја мислим, да све оно, што је истина између свих осталих Православних (цркава) постоји и међу нама. Када, са Божијом помоћи, постане аутокефална, онда ће се наши односи, несумњиво, даље развијати.

Интересантно, да Милатовић, који је пре годину дана постао председник Црне Горе, раније није примећен у промоцији идеје црквене аутокефалности. Из текста саопштења произилази, да је ову тему „развио” архиепископ Георгије, који је аутокефалност представио као „услов” за прелазак црквених односа између две земље на „виши” ниво.

Да ли Кипарска црква покушава да нежно увуче црногорског председника у кампању одвајања Црногорске митрополије од Српске православне цркве? Не вире ли иза ове авантуре уши Фанара?

 Центр "Хризма" (https://t.me/chrisma_center/7826)

 + + +

 

Деманти Милатовића

После брзе реакције јавности (нпр. овде (https://www.in4s.net/jakov-) и овде (https://aloonline.me/crna-gora/)) у информативном простору су се појавили демантији, да је председник Црне Горе са своје стране разговарао са кипарским архиеписком о аутокефалији "Цркве у Црној Гори"

Портал Zurnal.me (https://zurnal.me/zhurnal-) први реагује - ексклузивно:

Насупрот дезинформацијама које су се појавиле у једном дијелу црногорских медија, Журнал сазнаје да предсједник Милатовић на Кипру није водио никакве контроверзне разговоре на црквене теме.

Како Журнал незванично сазнаје, из добро обавјештених извора, на састанку предсједника Црне Горе Јакова Милатовића и кипарског архиепископа Георгија није било помена о канонском статусу Митрополије црногорско-приморске, нити је уопште отварана било каква слична тема, о којој су данас писали неки медији.

Било је ријечи искључиво о историјату Кипарске цркве, о њеним добрим и пријатељским односима са Српском патријаршијом, као и о болној теми рата у Украјини у ком страдају православни хришћани на обје стране.

Према сазнањима редакције Журнала, пријатељски сусрет црногорског предсједника и поглавара Кипарске цркве није се десио на било какво инсистирање Милатовићевог кабинета, него је он био понуђен од стране кипарског државног протокола, чији је црногорски предсједник ових дана гост. Такву понуду је предсједник Милатовић са радошћу прихватио. Све што се помиње у наводном интервјуу који кипарски архиепископ даје након састанка са предсједником Црне Горе, а што доводи у питање канонски статус СПЦ у Црној Гори, ако је уопште аутентично и тачно, није нити једним словом поменуто на данашњем састанку.

Касније у краћој скоро идентичној форми (https://www.dan.co.me/) на више страна:

На састанку Милатовића и архиепископа Георгија није било ријечи о канонском статусу Цркве у Црној Гори

Из Кабинета предсједника Црнке Горе Јакова Милатовића демантовали су наводе појединих медија да је током састанка Милатовића и поглавара Кипарске православне цркве Његовог високопреосвештенства* архиепископа Георгија, било ријечи о канонском статусу Цркве у Црној Гори.

Коментар „Правблога“:

Иако и Милатовић и кипарске власти, и кипарски архиепископ припадају евро-атланским структурама можемо слободно да прихватимо да је Милатовић упао у фанариотску заседу (https://t.me/pravblogs/1769), да није знао нити расправљао о аутокефалији.

Кипарска црква је аутокефална само за оне који везе немају са њеном организацијом и начином функционисања. Кипарска црква није аутокефална - она је прокси-црква Фанара. То је структура којој Фанар мора да  каже како мора да ради или говори, или чини шта јој Фанар повери – не може другачије. Архиепископ је обичан послушник Архонтониса.

Све што је Правблог до сада писао се потврђује као тачно. До дужег осврта на процес који се одвија, сада ћемо рећи да је Фанар преко свог кипарског послушника послао ратну претњу Српској цркви. И у исто време је задао "интонацију" Милатовићу и другим евро-атланским послушницима по српским земљама.

Биће да Господ Српској цркви задаје мисију. Дао Бог да се покажемо достојном децом Светог Саве Српског!

*) Погрешно титулисање... Али као и у Србији показатељ да нема отворене комуникације између новинара и информативне службе СПЦ. Новинари се не би устезали да нешто питају, провере да имају коме слободно да се обрате.

 + + +

Милатовић оповргава дискусију о теми аутокефалије Црне Горе

Коментар @pravblog1 (https://t.me/pravblog1/9645)

Са стране то изгледа овако.

Милатовић није очекивао, да ће предстојатељ Кипарске цркве „пустити” садржај њиховог разговора у јавни простор. И сада његов апарат на све начине покушава да угаси скандал, указујући на то, да црногорски председник са своје стране није износио никакве иницијативе поводом аутокефалије.

Или друга опција – Грци су класично урамили Милатовића, стварајући тачке напетости између власти Црне Горе и Српске цркве.

Како год било, једно је јасно – Фанар&Co. неће стати на теми распада РПЦ. Њихова следећа жртва треба да буде СПЦ. Она је превише велика и независна. А таквих „препрека” на путу Константинопољске патријаршије ка превласти над светским Православљем не би требало да буде.

У овом контексту, враћамо се поново нашим старим предлозима. Конкретно, о стварању стратешког савеза између СПЦ и РПЦ (https://t.me/pravblogs/994).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.