header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Александар Подгорни: На путу ка унији
Александар Подгорни: На путу ка унији Штампај Е-пошта
понедељак, 10 јун 2024
         Мешовита теолошка комисија за православно-католички дијалог припремила је нацрт документа под називом „На путу ка јединству у вери: теолошка и канонска питања“, у којем су до сада резимирана достигнућа дијалога и идентификовани следећи теолошки проблеми, који захтевају решења. Ово је саопштено у коминикеу након заседања координационог одбора комисије, које је одржано од 2. до 7. јуна, пише «Orthodox Times».

По писању медија, координациони одбор комисије почео је да расправља, посебно, о историјским и теолошким питањима везаним за „филиокве“ и „непогрешивост“ (римског папе). У том циљу су формирана два пододбора, од којих сваки има задатак да припреми нацрт текста о релевантним темама. Очекује се да ће нацрти докумената бити завршени до следеће године.

„Чланови (комисије) се радују предстојећем празновању у 2025. години 1700-годишњици Првог васељенског сабора одржаног у Никеји 325. године и моле се, да овај догађај послужи као инспирација на путу ка успостављању пуног заједништва“, - наводи се у званичном саопштењу.


Подсећамо, у јуна 2023. године у египатској Александрији је одржано 15. заседање Мешовите теолошке комисије на коме је усвојен документ „Синодалност и првенство у другом миленијуму и данас”.

Коментар "Правбога":

Вест о томе, да је дискусија комисије око питања примата већ завршена, сумирана и да се прешло на друге „проблеме“ - је збуњујућа.

Значи ли то, да је најважнији предмет богословске дискусије, а то је питање устројства Цркве, добио неку врсту коначног решења? С обзиром да Фанар инсистира на томе, да је статус ове комисије званичан за цело Православље, а њени налази и закључци обавезујући за прихватање од стране свих помесних Цркава, овакве изјаве звуче сензационално, ако не и скандалозно. Да ли су се помесне Цркве (са изузетком оних, које су опозвале своје представнике) заиста сагласиле са документима које је комисија усвојила и да ли су извршиле њихову рецепцију на свом нивоу?

По нашем тврдом убеђењу, закључци документа о примату носе на себи очигледан печат савремене фанарске еклисиологије, која је, пак, под огромним утицајем (https://t.me/pravblogs/588) јеретичког учења митрополита Јована (Зизјуласа). Стога је, апсолутно немогуће сматрати да је расправа о примату и саборности завршена и да се може прећи на следеће проблеме. Формулација и методологија документа о примату су више него упитни и не могу изражавати свеправославну позицију. По нашем виђењу, овај документ је диктиран не толико жељом да се утврди богословска истина Православља, колико жељом да се Православна црква прилагоди савременим друштвено-политичким токовима. И као резултат тога добити – закључење уније са Католичком црквом.

О томе смо више пута писали и прогнозирали, да је поменута комисија у журби да заврши свој баш тако до 2025. године, у којој су већ заказани заједнички православно-католички догађаји, осмишљени да дају подстрек за реализацију озлоглашене уније. Сасвим је могуће, да ће Фанар објавити „обнављање“ евхаристијског заједништва са Римом. После чега ће објавити „превазилажење“ раскола између католицизма и Православља и захтевати да помесне Цркве то прихвате као свршен чин. То јест, никакве саборне расправе о овом кораку, можда, уопште неће бити. А унија ће бити наметнута једноставно процедуром јављања* [да се десила, да је остварена].

Сматрамо, да би било изузетно важно да помесне Цркве, а посебно РПЦ, одмах изнесу свој став у вези са изјавама комисије и разјасне ситуацију – да ли се слажу са њеним закључцима или их сматрају само саветодавним? Поред тога, потребно је припремити критичку анализу поменутог документа и указати на његове битне недостатке.

 

*) явочным порядком - је поступак спровођења одређене радње њеним стварним извршењем уз накнадно обавештавање органа, без употребе било каквих бирократских процедура. Кратко - без претходне дозволе! Супротно од дозволе (концесије) налога.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 10 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.