header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Уредништво: Арсеније нишки - "ЈУДА"!
Уредништво: Арсеније нишки - "ЈУДА"! Штампај Е-пошта
понедељак, 10 јун 2024

 Двојица епископа МПЦ одбили су да саслужују са бугарским архијерејем, који је ступио у евхаристијско општење са „ПЦУ“ – пишу македонски медији.

У македонским медијима појавила се информација да су митрополит кумановски Григорије и митрополит преспански Петар одбили да учествују на недељној Литургији у Охриду, на којој су архиепископу Стефану саслуживали архијереји из Бугарске и Србије.

Први једноставно није дошао у град, а други је стигао у храм, али није служио.

Поједини медији тврде да је одговарајуће одбијање архијереја повезано са присуством на Литургији митрополита старозагорског Кипријана, који је у Истанбулу саслуживао са ПЦУ.

Други кажу да је демарш архијереја повезан са унутрашњим разлозима, посебно са тешким односима једног броја епископа МПЦ.

Слева на десно:

митрополит старозагорский БПЦ Кипријан, архиепископ Стефан, епископ нишки СПЦ Арсеније

Фото: religija.mk

Као што видимо, чак је и македонским расколницима сметало да сасужују са Бугарином - присталицом секте "ПЦУ", за разлику од "епископа" нишког "ЈУДЕ" Арсенија који је то учинио без проблема. Нешто слично је Арсеније учинио и на опелу бугарског патријарха, када је стајао поред укро-секташа. Никако се не сме претпоставити, да је Арсеније саслуживао са бугарским отпадником на своју руку, без знања Порфирија и Синода. Таман посла. Пред нашим очима се збива улажење Београдске патријаршије у општење са "ПЦУ" секташима.

Очигледно, тактика Фанара, о којој смо недавно писали (овде:), за увлачење свих Помесних Цркава у општење са „ПЦУ“ делује.  Фанар од Цркава не тражи да отвореном признају „ПЦУ“, већ само да саслужују са њеним представницима, што је исто што и признање. Саслуживање са онима који су саслуживали са укро-секташима је иста ствар, само индиректнија. То су, управо, учинили српски епископи саслужујући са бугарским епископом који је, недавно, саслуживао са вођама „ПЦУ“ на Фанару.

На овај начин Београдска патријаршија улази у општење и са „ПЦУ“, што је пут у еклисиолошко-духовну пропаст.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 10 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.