header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тајни пакт између Фанара и митрополита пловдивског Николаја
Тајни пакт између Фанара и митрополита пловдивског Николаја Штампај Е-пошта
уторак, 18 јун 2024

 У црквеним круговима Русенске митрополије шире се информације о томе, да ће патријарх Вартоломеј допутовати у Софију 29. јуна. Поврх тога, планирано је да он не само учествује на сабору, који ће бирати бугарског патријарха, него да га и води! Без обзира што је то у супротности са уставом БПЦ.

Међутим, митрополит пловдивски Николај је обећао да ће решити овај проблем. Претпоставља се, да ће на предстојећем заседању Синода (20. јуна) бити донета одлука, којом ће се дозволити да шеф Фанара буде водећи (председавајући) на сабору.

О томе, су се стране прво договориле током доласка истанбулског првојерарха на парастос патријарху Неофиту. А све је коначно потврђено у Турској, где је делегација БПЦ на челу са митрополитом Николајем саслуживала са „ПЦУ“.

Штавише, пловдивски владика је наводно пристао на следећу размену са фанариотима. Он се слаже са патријарховањем митрополита русенског Наума и његово признање „ПЦУ“, а Грци дају гаранцију, да ће реална власт у БПЦ остати у рукама јерарха из Пловдива (у првом реду, реч је о контрола над Светим Синодом).

Ако такав сценарио буде реализован, онда је далеко од извесног, да ће Фанар на крају одржати реч.

После свега, у суштини, митрополит Наум се предао без борбе на милост и немилост Грцима – у замену за фиктивно патријарховање. Истину говорећи, од њега се тешко могло очекивати нешто друго: јерарх се никада није одликовао јаким карактером и ауторитетом, а проблеме је више волео да решава туђим рукама. С друге стране, пловдивски владика се узалуд нада да ће задржати свој утицај и након избора Наума, пошто Фанар, сто посто, није заборавио на претензије бугарског епископа према Грцима.

Стога можемо очекивати следећи развој догађаја – владика Наум ће постати патријарх, али ће бити под пуном контролом Константинопољске цркве, а митрополит пловдивски Николај неће добити пуну власт, остајући по страни са својим интригама и ауторитарним манирима.

 + + +

О доласку Вартоломеја у Бугарску

Наши претиоцици су послали информацију о томе, да је за 29. јун планирано богослужење уз учешће шефа Фанара у цркви Свете Софије (базилика из 4. века, у којој се одржао Сардикијски сабор). Управо сада епископ Поликарп, викар Софијске митрополије, позива настојатеље престоничких храмова на заједничко богослужење са турским гостом.

Вреди напоменути да је одговарајући храм симболично место. Као прво, у његову част је именована престоница Бугарске. Друго, он се налази поред Синодалне палате и патријаршијског саборног храма Светог кнеза Александра Невског.

Како су наши пратиоци приметили, „спрема се арогантно преузимање БПЦ, још горе него што је било у Украјини“.

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.