header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Дугин: „Наше традиционалне вредности су православне“
Дугин: „Наше традиционалне вредности су православне“ Штампај Е-пошта
уторак, 18 јун 2024

 Коначно су на високом нивоу почели да говоре оно што су православни верници очекивали. Болесно је одвратно када патријарх афирмише одређене „традиционалних вредности“, а притом нико не разуме шта је све укључено у овај скуп – уосталом, под ову дефиницију може да се гурне било шта, чак и оно што је страно хришћанству. А многи су очекивали да ће патријарх директно рећи да су нам приоритет евангелске, православне вредности. Али нажалост, ово се никада није догодило.

И догодило се библијски: „Напуштајући прави пут, залутали су се стопама Валама, сина Восорова, који је волео плату неправедну, али је био осуђен за своје безакоње: неми магарац, говорећи људским гласом, зауставио је безумље пророка“ (2 Пет. 2, 15-16)

Тако је и овде: патријарх је, заборављајући да је слуга Христов, а не слуга неких традиција, прећутао да верници и народ морају да уздигну Бога и Православље у први план. А онда је то изговорио онај кога су многи у Цркви оптуживали за неправославно мишљење.

Александре Гељевичу, браво, и хвала на овим речима. Бог те благословио.

А Дугин је дословно рекао:

Ми смо хришћанска земља, ми смо православни народ. Ово је основа нашег културног кода. Атеисти су само маргинална секта, попут обожавалаца „бога кузија“. Ми имамо већину православних хришћана, а ако узмемо у обзир историјски утицај православља на формирање нашег идентитета, онда ће сва питања нестати – наше традиционалне вредности су православне. Били су, јесу и биће. Ово не вређа ни муслимане ни будисте. Њихове традиционалне вредности такође треба поштовати и штитити. Али сада је важно узети у обзир култивацију православне већине, срж нашег друштва, историјску осовину културе. Религија није приватна институција. Ово је ауторитет у коме се одређују највише вредности - биће, стварање, живот, смрт, добро и зло. Свето место никада није празно. Када се Бог повуче од нас, ђаво долази на његово место. Не, нека Бог буде на овом месту.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.