header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тајни пакт између Фанара и митрополита пловдивског Николаја
Тајни пакт између Фанара и митрополита пловдивског Николаја Штампај Е-пошта
среда, 19 јун 2024

 У црквеним круговима Русенске митрополије шире се информације да ће Вартоломеј допутовати у Софију 29. јуна.

Истовремено, планирано је да он не само да учествује на сабору који ће бирати патријарха бугарског, већ да га води! Упркос томе што је то у супротности са Уставом БПЦ.

Међутим, митрополит пловдивски Николај је обећао да ће решити овај проблем. Очекује се да ће на предстојећем заседању Синода (20. јуна) бити донета одлука којом ће се дозволити да шеф Фанара буде председавајући на Сабору.

О томе су се стране прво сложиле током посете истанбулског првојерарха опелу патријарха Неофита. А све је коначно потврђено у Турској, где је делегација БПЦ на челу са митрополитом Николајем саслуживала са „ПЦУ“.

Штавише, пловдински владика се наводно договорио са фанариотима о следећој размени. Он пристаје на патријаршество митрополита русенског Наума и његово признање „ПЦУ“, а Грци дају гаранцију да ће стварна власт у БПЦ остати у рукама архијереја из Пловдива (пре свега, реч је о контрола над Светим Синодом).

Ако се такав сценарио реализује, онда није далеко од извесног да ће Фанар на крају одржати реч.

Уосталом, митрополит Наум се, у ствари, предао на милост и немилост Грцима без борбе – у замену за фиктивно патријараштво. Истина, од њега се тешко могло очекивати нешто друго: овај јерарх се никада није одликовао јаким карактером и ауторитетом, а проблеме је више волео да решава туђим рукама. С друге стране, владар Пловдива се узалуд нада да ће задржати свој утицај и након избора Наума, пошто сто посто Фанар није заборавило на претензије бугарског епископа према Грцима.

Стога можемо очекивати следећи развој догађаја – епископ Наум ће постати патријарх, али ће бити под потпуном контролом Цариградске цркве, а митрополит пловдивски Николај неће добити пуну власт, остајући по страни са својим интригама и ауторитарним навикама.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "Расколам.нет"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.