header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow "Правблог": О кандидатима за патријарашки трон у Бугарској
"Правблог": О кандидатима за патријарашки трон у Бугарској Штампај Е-пошта
петак, 21 јун 2024

1. Местобљуститељ патријарашког трона Бугарске православне цркве (намесник-председавајући Синода) од 19. марта 2024. године, митрополит Григорије рођен је 1970. године. 1999. године будући архипастир је дипломирао на Богословском факултету Атинског универзитета.

Верује се ,да је подједнако удаљен како од „проруског“, тако и од „профанарског“ табора унутар БПЦ.

Како напомињу наши извори, иако је владика скроман, он је духовно чедо покојног митрополита Натанаила, правог старца. Стога се, у великој мери варају они, који мисле, да ће пловдивски јерарх моћи да наметне своју вољу митрополиту Григорију (ако буде изабран за предстојатеља).

2. Релативно млад архипастир (рођен 1972. године), митрополит видински Данило је 2018. године постао један од тројице бугарских епископа који су потписали писмо којим су осудили расколничке акције Фанара у Украјини.

И поред тога, што је од 2010. до 2018. године владика Данило био викарни епископ у САД, Канади и Аустралији, он заузима доследан антифанариотски став, бранећи канонски поредак у васељенском Православљу и сестринство између Бугарске и Руске цркве.

3. Владика Гаврило, рођен 1950. године - један је од најстаријих бугарских архијереја, који чврсто заузима русофилске позиције. Више пута је изражавао подршку Московској патријаршији и противио се расколничким акцијама Фанара (у писму из 2018. поменутом у претходној публикацији прво се појављује његово име).

Године 1986. будући владика је добио звање кандидата богословља на Московској богословској академији за своју дисертацију на тему „Карактеристичне црте подвига руских подвижника побожности у 19. веку." Затим је од септембра 1986. до 1991. године био на челу подворја Бугарске православне цркве у Москви. Владика Гаврило је 2013. године изабран за једног од три кандидата за патријаршијски трон Бугарске православне цркве, али је на крају изгубио* од, сада покојног, патријарха Неофита.

*) употребљени израз значи уступити, препустити, попустити, признати?

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.