header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ватикански зеленаши
Ватикански зеленаши Штампај Е-пошта
понедељак, 24 јун 2024

 Ватиканска банка (позната и као Институт за верска послове) 12. годину за редом објављује своје финансијске извештаје (https://www.vaticannews.va/uk/vatican-). Резултат за 2023 је:

 30,6 милиона евра нето добити,

 +23% нето прихода од камата,

 +49% нето посредничке марже,

 +31% провизионе марже,

 укупни депозити клијената +4% до 5,4 милијарде евра."

Аутори извештаја називају Ватиканску банку „глобалним еталоном за етичко улагање“, напомињући, да добијени показатељи "сврставају Институт међу најпоузданије финансијске институције на свету у погледу капитализације и ликвидности“.

Ватикан, у суштини, има само један проблем. У Библији је речено:

„Не дај брату своме у зајам ни сребра, ни хлеба, ни било чега другог, што се може зајмити уз камату“.

(5. Мојс. 23:19).

За критичаре Свете столице, то значи да Бог - осуђује лихварски капитал.

Током претходних понтификата, све је учињено да се дискредитује таква „антилихварска“ и „антикапиталистичка“ агенда. Противници банкарског процента у РПЦ изгледају* исто, као и борци против пореских идентификационих бројева и пасоша - у РПЦ. То јест, ради се о маргиналном grassroots [иницијативи одоздо] покрету од којег се црквене власти дистанцирају. Но у случају папе Франциска, који је у моменту избора позиционирао себе готово као социјалисту, који јавно осуђује „култ новца“ и „дивљи капитализам“ (https://lenta.ru/news/), а чак и сада периодично кокетира са марксистима (https://t.me), - ова позиција више не функционише. Једноставно, папи се све мање верује. Јер за Атоса он говори превише, а за грофа де ла Фера – премало. А тема „сиромашне Цркве“ - толико је дискредитована у хришћанском свету, да је уопште нико не схвата озбиљно (https://t.me).

*) Колегиница Коскело има умерено леве погледе. Читати је са урачунавањем те аберације. Неке њене ставове и процене треба провући и кроз контекстуалне филтере. Нама је симпатична и по томе, што у аналитици сестара има изразито мало.

Превод: "Правблог"

Извор: "Чёрное и белое"

 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 84 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.