header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ипак су насамарили свет: СЗО је усвојио измењена међународна медицинска правила
Ипак су насамарили свет: СЗО је усвојио измењена међународна медицинска правила Штампај Е-пошта
среда, 26 јун 2024

 1. јуна 2024. године, Светска здравствена организација (СЗО), гласањем са земљама учесница, усвојила је пакет амандмана на међународна медицинска правила (ММП). Нова верзија документа регулише поступак заштите и превенције међународног ширења болести. Споразум има обавезну правну снагу за све земље учеснице.

 Руска страна је рекла да ће то размотрити измене ММП-а у прописаном року "у складу са руским законодавством".

Кључна тачка амандмана била је нова дефиниција "ванредна ситуација пандемијског карактера". Сада је концепт описан као ванредна ситуација у области јавног здравља, што је од међународног значаја, која  је узрокована заразном болешћу.

СЗО проглашава такву ситуацију ако има висок ризик од широког географског ширења међу или унутар неколико држава; прелази или може прелазити потенцијал здравствених система које би те државе могле преузети; Узрокује или може проузроковати значајне социјалне и / или економске шокове, укључујући кршење међународног транспорта и трговине и захтева усвајање координираних, хитних, праведних и побољшаних међународних мера.

Поред тога, у члану 44. "Сарадња и помоћ" дошло је до појашњења финансирања помоћи од стране учесника. Између осталог, назначено је да се државе учеснице обавезују да сарађују што је могуће више у мобилизацији средстава, укључујући привлачењем релевантних извора и финансијских механизама, посебно да задовоље потребе земаља у развоју.

У том циљу СЗО је основао механизам финансијске координације. Према документу, ово тело идентификује и анализира све изворе финансирања који се могу користити за спровођење мера и у хитној пандемијској природи. Након тога, механизам преноси информације земљама учесницама. Задаци такође укључују привлачење добровољних доприноса у корист организација и других структура које подржавају државе чланице.

Друга промена била је стварање комитета земаља чланица за питање примене ММП-а. Он је потребан како би се земље учеснице подстакле и одржаваче међусобну обуку, размењивале напредно искуство и сарађивале у интересу ефикасне примене ММП-а. Такође је створена друга структура - "национално ММП тело" - да испуњава сличне циљеве, али у надлежности државе учеснице.

Значајно је да је у члану 18 "препоруке за особе, пртљаг, робу, контејнере, транспортне фондове, робе и поштанске пошиљке", које препоручују да учесници подржавају међународне системе снабдевања, укључујући и односе на одговарајуће медицинске уређаје и прехрамбене производе.

Већина земаља учесница гласала је за усвајање амандмана. Међутим, било је оних који су се противили.

Тако је Словачка Република је гласала против амандмана, приметивши "забринутости са свим амандманима." Иран је заузео сличан положај, објашњавајући то чињеницом да коначни документ не одражава своја очекивања. Представник земље је рекао да "ништа у овој резолуцији не би требало да поткопава ауторитет организације или суверенитет земаља".

Русија је изјавила да ће размотрити амандмане. "Руска страна у прописаном времену размотриће измене ММП-а у складу са руским законодавством. Наглашавамо суверене право држава да одбацимо амандмане, како је предвиђено Уставом СЗО, као што је и предвиђено члановима 61 и 62 ММП-а."

Генерални директор СЗО Тедрос Гебрејесус рекао је да одлука о усвајању ММП-а "даје снажан импулс да доврши споразум о борби против пандемије." Крајем маја 2024. године, организација се није могла да договори о Светском споразуму о пандемији са земљама учесницама због неких тачака. Документ је критикован у Русији и другим земљама.

Међународна медицинска правила усвојила је Светска здравствена скупштина 1969. године. Она указују на правила за спречавање шест "карантинских" болести...

По извору Светска здравствена организација“ приредио портал

https://vademec.ru/news/2024/06/04/voz-

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.