header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Џулијан Асанж на слободи: Нагодио се са тужилаштвом САД - делимично признао кривицу
Џулијан Асанж на слободи: Нагодио се са тужилаштвом САД - делимично признао кривицу Штампај Е-пошта
среда, 26 јун 2024

 Аустралијски новинар и оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж биће ослобођен одмах након потписивања споразума између њега и америчког Министарства правде, рекла је Стела Асанж Би-Би-Си.

„Постоји начелни споразум између Џулијана и Министарства правде САД и мора да га потпише судија на Северним Маријанским острвима <…> Он (Асанж) ће постати слободан човек чим судија потпише а то ће се десити сутра у неко време“, рекла је.

Асанжова супруга је прецизирала да ће рочиште почети 26. јуна у 09:00 часова по локалном времену.

Према њеним речима, до последњег дана није била сигурна да се „ово заиста дешава“.

„Након што је Џулијан оволико година провео у затвору, чини се да ништа није стварно“, додала је она.

Стела Асанж није улазила у детаље договора између оснивача Викиликса и америчких власти, уз објашњење да ће споразум касније бити објављен. Ипак, она је тај документ назвала веома занимљивим.

Нагласила је да ће за породицу у наредном периоду приоритет бити Џулијаново здравље.

Асанж је јутрос пуштен из британског затвора након што је испреговарао делимично признање кривице са америчким тужиоцима у замену за пет година затвора које је новинар већ провео иза решетака.

Потписивање уговора требало би да буде на острву Сајпан, након чега ће Асанж одлетети у родну Аустралију.

Асанж је светску славу стекао као оснивач веб-сајта Викиликс, који је објавио стотине хиљада поверљивих материјала који разоткривају, посебно, незаконите акције Сједињених Држава током војних операција у Авганистану и Ираку. Међу њима је, на пример, видео снимак убијања ирачких цивила у нападу америчког хеликоптера у Багдаду 2007. године.

Асанж је 2010. године оптужен за силовање и сексуално узнемиравање у Шведској. Он је то негирао. Према његовим речима, жене које су поднеле пријаве против њега деловале су из освете и под утицајем полиције. Случај је коначно затворен у новембру 2019-те.

Оснивач Викиликса се од јуна 2012. крио у амбасади Еквадора у Лондону, плашећи се изручења Сједињеним Државама, где је оптужен за шпијунажу и одавање поверљивих информација.

Ујутро 11. априла 2019. Асанж је притворен на захтев Вашингтона, а пет година је био у затвору Белмарш са максималним обезбеђењем док су трајале консултације о могућности његовог изручења Сједињеним Државама где му је претило 175 година затвора.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.