header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Александар Подгорни: Приоритети Фанара
Александар Подгорни: Приоритети Фанара Штампај Е-пошта
недеља, 30 јун 2024

 Јутром на Видовдан, делегација Фанара предвођена митрополитом халкидонским Емануилом, састала се са папом Франциском, у оквиру приватне аудијенције у Ватикану поводом празника Светих апостола Петра и Павла.

Обраћајући се представницима Фанара, папа Франциско је истакао „дубоке везе, које обједињују сестринске цркве Рима и Константинопоља, уз чврсту одлуку да идемо заједно ка обнови јединства“.

По речима понтифекса, „овај пут зближавања и помирења добио је нови импулс сусретом папе Павла VI и васељенског патријарха Атинагоре, који се одиграо пре 60 година у Јерусалиму."

„После векова међусобног отуђења, овај сусрет је био знак велике наде, која никада не престаје да надахњује срца и умове многих мушкараца и жена, који данас стреме да уз Божију помоћ достигну тај дан, када ћемо моћи заједно учествовати у евхаристијској гозби.“, - рекао је поглавар Католичке цркве.

Такође се присетио свог сусрета са патријархом Вартоломејем у мају 2014. године, са којим је однос описао као „братско пријатељство“.

Франциско је изјавио, да „дијалог између наших цркава не повлачи за собом никакав ризик за интегритет вере, напротив, он је директна последица верности Господу и води нас ка пуноћи истине."

Римски папа је у свом говору изразио подршку раду Међународне заједничке комисије за теолошки дијалог између Католичке и Православне цркве и позвао теологе „да буду отворени за глас Светог Духа у животу Цркве“. Напомињући, да ће „свуда и увек постојати отпор томе, али ми смо дужни смело ићи напред“.

На концу свог обраћања римски папа је изразио жељу да учествује у прослави годишњице Првог васељенског сабора у Никеји 2025. године. И захвалио је патријарху Вартоломеју на позиву.

 

Коментар „Правблога“:

Ватикан и Фанар настављају да раде на заједничким припремама за прославу 1700-годишњице Никејског сабора, сматрајући овај догађај важним кораком ка уједињењу (а по суштини - Унији (https://t.me/pravblogs/1783)). У овом тренутку, Фанар и Католички дикастеријум за унапређење јединства хришћана заједнички развијају садржај ове прославе (ово је поменуо и сам Франциско). Сигурно нас очекују громогласне изјаве.

Запазимо, да Рим, судећи по свему, сматра Фанар (као и он сам) као експонентом целог Православља, иако је Константинопољска патријаршија само једна од помесних Цркава (чак и ако је прва по части), која не може да одлучује за све остале о питањима односе са Католичком црквом.

Поставља се питање, да ли је Фанар усагласио позивницу римском папи са православним Црквама? И зар патријарх Вартоломеј, у првом реду, није дужан да о програму прослављања разговара са предстојатељима православних помесних Цркава, а не са Ватиканом? И позвати у првом реду њих, а не шефа неправославне верске организације?

Такав дисбаланс у приоритетима је веома индикативан и сведочи о томе, да Фанар, претендујући на улогу „првог“ у Православљу, начисто игнорише интересе и позицију јерарха преосталих Помесних цркава. Штавише, он намерава да их натера да прихвате приватне аранжмане са Римом као обавезујуће за све православне вернике.

У овом контексту, желели би да чујемо реакцију Помесних цркава на овај процес. Или су се сви већ сложили са тим, шта ради патријарх Вартоломеј? Зашто не деловати проактивно, а не реаговати после факта уније (https://t.me/pravblogs/1777) Фанара са Римом?

 

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.