header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Сломили су оца Сергија
Сломили су оца Сергија Штампај Е-пошта
петак, 12 јул 2024

 „Водићу миран живот пензионера".

Отац Сергије затражио од Путина помиловање

Бивши схиигуман Средњеуралског манастира отац Сергије (Николај Романов), који издржава казну у колонији по неколико тачака, затражио је помиловање од руског председника Владимира Путина, преноси URA.RU.

„Молим вас да ме помилујете и ослободите ме даљег издржавања казне из следећих разлога. 1998. године сам пострижен у расофор (монаштво), 2001. године сам рукоположен за свештеника, 2001. године сам пострижен у мантију, а 2006. године у велику схиму“, пише отац Сергије.

Духовник напомиње да је за то време помогао у изградњи 20 цркава и пет манастира у Свердловској области, укључујући Манастир Царских Страстотерпаца, Средњеуралски манастир, Манастир - манастир у част апостола Јована Богослова и други. Храмови су подизани и на територији појединих манастира.

Према речима оца Сергија, за време његовог руководства Средњоуралски манастир (2005-2020) добија „друштвени значај“.

„На територији манастира постојала је зграда за оболеле од рака (хоспис); у школи при манастиру, где је учило до 100 деце, усађивали су љубав према отаџбини, руској историји и култури, предавали стране језике: енглески, немачки, француски, италијански, грчки. Матуранти су се школовали у високошколским установама Русије“, објаснио је бивши схиепископ.

Отац Сергије тврди да је хиљаде деце и сирочади у манастиру добило „образовање и породичну топлину“. Конкретно, од 2014. доводио је породице са малом децом из ратне зоне у Украјини и „обезбеђивао им све што им је потребно“.

„Хиљаде људи дошло је у манастир пре него што је затворен. Манастир се увек молио за власт и војску“, нагласио је отац Сергије.

Коментаришући црквени сукоб са његовим учешћем, духовник је рекао да су „деструктивне силе“ покушале да искористе његово име и име Средњеуралског манастира у сопственим интересима у јавном простору, али „нису успеле“. Отац Сергије то објашњава тиме што је „категорички јавно изнео свој став“. „Нисам против власти и војске, ја сам патриота своје земље и ове такозване снаге су изгубиле било какав интерес за мене“, пише духовник.

Молим Вас за опроштај, Владимире Владимировичу, и све које сам огорчио својим речима. Нисам имао никакву злу намеру. Нисам тежио циљу да изазовем раскол или смутњу, о чему сведочи мој пут током периода служења Богу и моје касније понашање у заточеништву. Мој начин живота је путем покајања до смирења кроз самопрекоравање“, рекао је отац Сергије.

Учешће у ратним дејствима у Украјини

Бивши схиигуман је приметио да су многи људи који су служили казну у колонијама отишли ​​у ратну зону у Украјини и „вратили се као хероји“. Отац Сергије је такође тражио да буде упућен у зону војне операције, али је одбијен „због старости“.

„Међутим, не одустајем од ових покушаја и поново пишем саопштење са молбом да ме пошаљу у Специјалну војну операцију“, истиче он.

Према речима духовника, он је сада замолио све које познаје да пруже добротворну помоћ војницима у зони борбених дејстава у Украјини. Као резултат тога, „пружена је озбиљна хуманитарна помоћ војном особљу 24. одвојене гардијске бригаде за специјалне намене и 177. одвојеног гардијског пука Корпуса маринаца Каспијске флотиле који учествује у СВО“.

Између осталог, током свог боравка у истражном затвору, бивши схиигуман је подржао изградњу Храма у част иконе Богородице „Свих жалосних Радост“ на њеној територији.

Духовник указује да је до сада већ одслужио више од половине предвиђене казне. Према његовим речима, његово здравствено стање "оставља много да се пожели", јер болује од "више тешких болести". „Након пуштања, из било ког разлога, водићу миран живот пензионера“, објаснио је он.

„Молим вас, Владимире Владимировичу, да ме помилујете и ослободите ме. „Али будите једни према другима благи, самилосни, праштајте једни другима, као што је и Бог у Христу вама опростио“ (Еф. 4,32)“, закључио је отац Сергије.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 12 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.