header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow „Можда му неће проћи следећи Синод у садашњем чину“
„Можда му неће проћи следећи Синод у садашњем чину“ Штампај Е-пошта
понедељак, 15 јул 2024

 После истраге Нове Европе о Илариону (овде:), новинари очекују да ће он бити рашчињен, а епархија је иступила у одбрану митрополита (овде:).

Нова Европа је пре недељу дана објавила материјал о томе како је митрополит Иларион добио мађарски пасош, запосео страно имање и, могуће, малтретирао свог келејника. За то време, једни су дали подршку Илариону, док други већ наговештавају да би он могао да буде рашчињен.

«Новая-Европа» говори о главним последицама публикације.

Укратко о истрази. Шта смо из тога сазнали?

«Новая газета Европа» је 5. јула објавила чланак у коме је 18-годишњи келејник Георгије Сузуки изјавио да га је узнемиравао митрополит Иларион Алфејев.

Од 2009. године Иларион је радио као председник Одељења за спољне односе Московске патријаршије, чак се сматрао потенцијалним наследником патријарха Кирила. У јуну 2022. године разрешен је дужности и именован за администратора Будимпештанско-мађарске епархије, митрополита будимпештанског и мађарског. Након тога, Алфејев је позвао Сузукија да постане његов помоћник, а у октобру 2022. младић се преселио у Будимпешту.

Сузуки је рекао за «Новая газета Европа» да га је неколико недеља касније Иларион позвао да се усели у његов стан како би помогао у кућним пословима. Затим је Митрополит одвео свог келејника на своју дачу у Француској, где се Сузуки разболео. Према речима младића, током још једног напада грознице, Иларион је скинуо Георгија до гаћа и легао у кревет да га загреје. По повратку у Мађарску, Митрополит је редовно увече посећивао младића, а потом често и спавао са њим, али то није директно доводило до полног односа.

Према Сузукију, био је под сталним психолошким притиском, а у септембру 2023. године, када је покушао да изрази своје незадовољство, почео је да добија претње од Илариона. Од тада Георгије редовно снима разговоре са митрополитом. Касније је поделио снимке са «Новая газета Европа»

У јануару 2024, Сузуки је рекао Илариону да иде на анализу крви у Будимпешту, а сам је одлетео у Јапан. Пре одласка украо је од Митрополита 30 хиљада евра и сат. Против Сузукија је покренут кривични поступак у Мађарској.

Сам Иларион је у разговору за Нова-Европа оптужбе назвао неоснованим и обећао да ће тужити за клевету. Тврди и да га је Сузукијева мајка Вероника уцењивала и тражила 384 хиљаде евра.

Како свештеници штите Илариона

Будимпештанска и мађарска епархија Московске патријаршије одбациле су оптужбе на рачун Илариона.

„Сви ови поступци, осим што су незаконити и неморални, су и изван одређене границе коју се у цивилизованом друштву сматра непристојним за прећи. Оптужбе о сексуалном злостављању које је изнео Сузуки су толико несувисле и неубедљиве да је тешко поверовати у њих“, рекао је протојереј Николај Ким, секретар за штампу Будимпештанско-мађарске епархије.

Он је навео да су разговори снимљени "незаконито" и нагласио да се њихова аутентичност може доказати само "вештачењем на суду".

Сви клирици мађарске епархије потписали су отворено писмо подршке свом епископу. У апелу је више од 15 свештеника, архијереја и ђакона, „подстакнути хришћанском савешћу“, говорило о Иларионовој „чистоти живота и високом моралу“ и замолило све разумне и љубазне људе да не подлежу лажима и провокацијама.

Свештенство је оптужило Нову Европу за „наручену природу“ публикације, али није пружило никакве доказе у прилог својој верзији. Они су само сугерисали да се материјали наводно „нису случајно појавио“ на дан доласка мађарског премијера Виктора Орбана у Москву. Ова два догађаја немају ништа заједничко.

Четири дана након објаве Нове Европе, РИА Новости објавиле су интервју са Иларионом. У њему је изнео своју верзију догађаја, а такође је навео да се против Сузукија води истрага не само због крађе, већ и у вези са употребом фалсификованог документа, добијањем неовлашћеног приступа личним подацима, незаконитом дистрибуцијом личних података и складиштење дечје порнографије. Тврди и да се против Сузукијеве мајке води истрага због изнуде.

Сузуки-leaks

Иларионове комшије Мађари потврдиле су новинарима да су се у његовој вили одржавале велике забаве и роштиљања, долазиле су жене, а био је и „дечак из Азије који је возио Maserati“. Он, како је навео један од очевидаца, дуго није виђен.

Ђакон Андреј Курајев је након објављивања истраге рекао да је у Руској Православној Цркви процветала посебна „геј теологија“ заснована на апокрифним јеванђељима. Према његовим речима, „педерастика или хомосексуалност се сматрају за похвалу, а комуникација са женом као инфериорним бићем је можда највећи грех“.

„То је код Ларика било једва приметно чак и када је преводио сумњиве одломке из живота Симеона Преподобног на руски“, рекао је Курајев.

Генерално, ђакон је наговестио скандал око Илариона у вези са сексуализованим насиљем још у марту, много пре него што је истрага објављена.

Уредник православне новинске агенције Руска народна линија Анатолиј Степанов сматра да не треба искључити „пензионисање“ 57-годишњег митрополита Илариона. Ауторка „Телеграм“ канала „Православље и зомбији“ о црквеном животу Ксенија Лученко, позивајући се на информисане изворе, известила је да је „патријарх Кирил бесан“. Она је рекла да је „преслушала аудио записе „Сузуки-leaks” и наговештава да митрополит Иларион можда неће преживети следећи Синод у свом садашњем чину.

Превод: „Борба за веру“

Извор: https://novayagazeta.eu/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 16 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.