header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Из шабачке епархије...
Из шабачке епархије... Штампај Е-пошта
недеља, 28 јул 2024
           Драга у Христу браћо наша, пишемо вам из Мачве, да вас обавестимо, и вас и народ, да је јутрос по благослову владике Јеротеја, Света Литургија померена са 9 на 7 часова, где нико од народа није присуствовао. Само били три свештеника, ђакон и жена која ради. Од народа нико није знао за ово, а то је урадио, јер су данас протести у Богатићу, због најаве копања литијума.

 Ми смо били у плану да вам се обратимо са једним писмом, да вас молимо да га објавите, да јавност зна шта све ради Јеротеј. Зло невиђено. Задесила нас несрећа само тако и то од наших, а не од Аустроугара. Па вас овим путем молимо, ако можете, данас, да објавите ово писмо. Јер знамо да сви они страхују само да не освану на сајту Борба за веру. Ево писма:

 

Из Епархије шабачке...

Компанија "Рио Тинто" је ових дана добила "зелено" светло, да може почети са радом и ископавањем руде литијума у долини Јадра (за оне које не знају, то је шири круг града Лознице). Надлежни Епископ нема шта да каже на сва ова дешавања, иако су на адресу Епархије послата бројна писма разних непрофитабилних организација из Јадра и Лознице (да је било нешто у коверти, можда би и добили неки одговор, јер му је бивша братија ковиљска дала надимак "ј€ВРОтије", јер је само о новцу (евру) причао). Поменутом архијереју је важније било да решава питање дечијег игралишта у Лозници (о чему је раније било писано) не би ли и ту неку донацију (новац) добио. Предходни владика Лаврентије је увек био на страни омладине и све је давао за децу да имају и да њима буде лепо и корисно. Што код садашњег архијереја то није случај. Епископу ј€ВРОтеју је важније да затвори игралиште за децу, него да каже свој став о Рио Тинту јер се ископавање те руде налази у "његовој" Епархији. Чак, шта више на братским састанцима је често говорио да требамо учити и кинески језик (нисмо против познавања страних језика) јер ће Шабац и Лозница бити кинески градови! Такође, примећујемо да Епископ ј€ВРОтеј хоће да избрише све што подсећа на његовог предходника владику Лаврентија, те је уместо познате и чувене "Мобе" чије оснивач био управо владика Лаврентије која је трајала 15 дана и окупљала децу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре (исту је прошле године забранио) да би ове године то преименовао у "Школа Соко" где су била деца из Београда, Лознице и Шапца (већина су деца свештеника). Такође је поменути Епископ протерао и сменио све који су били уз владику Лаврентија, као да пре њега ништа није постојало, већ од њега Епархија почиње да живи (читајте: замире!).

Оно што верни народ увелико брине јесте статус дивног оца Серафима. Случај протосинђела Серафима из Бијелих Вода (монаха који окупља велики број духовних чада) који је из њему (не) познатих разлога и даље под забраном свештенодејства још није решен. Случај јеромонах Сергија (о чему смо писали) који је напустио манастир Стрмово исто није решен. Пре пар дана на кукавички и подмукли начин протеран је из Епархије и најближи сарадник владике Лаврентија дивни и у народу многопоштовани отац архимандрит Нифонт (Павловић) игуман манастира Богоштице (задужбина владике Лаврентија у његовом родном месту). Отац Нифонт је био озбиљан кандидат за трон Епископа шабачких. Иако, вредан, радан и поштен монах није могао да поднесе тортуру епископа ј€ВРОтеја, те је заштиту нашао код епископа сремског господина Василија. Тренутно је у манастиру Мала Ремета и Фрушка Гора је поносна на овог монаха. Отац Нифонт је склоњен (читајте: протеран) јер је увек имао свој став и није одступао од њега (а такви монаси Епископ ј€ВРОтеју нису потребни). Ових дана по разним порталима можемо да видимо да у манастиру Богоштица не може да се одржи културнo- уметничка манифестација "Стаза" која је у овом манастиру одржавана десет протеклих година.

Доста народа и разне организације слале су писма и жалбе у Патријаршију и Синод на (не) дела поменутог Епископа, али он има свог великог пријатеља секретара Патријарха који та писма вероватно склони у ладицу да купе прашину и да Његова Светост не прочита шта ради "ишчадије" ковиљске братије.

Владика ј€ВРОтеј помаже својим (не)делима да се Епархија рашко-призренска у егзилу увелико шири на територији Епархије шабачке. Отворена је нова катакомбе Светих Врача - Козме и Дамјана, која се налази у оквиру комплекса Кованчине у атару мачванског села Салаш Ноћајски, недалеко од Сремске Митровице. Увелико се прича о отварање треће катакомбе у околини Љубовије. Јер то народ увелико тражи, а све због увођења новотарија које су по благослову Епископа ј€ВРОтеја. Време је пред нама, па ћемо видети шта ће донети. 

Знајући да се вести са сајта Борба за веру увелико прате у врху СПЦ, овако јавно постављамо питање: Куда плови ј€ВРОтејева барка са капетаном Драгишом Стефановић којег је довео у Шабац за свог саветника, а који се физички обрачунавао са својим супарохом у Мачванској Митровици око тога ко има више обреда и ко је коме упадао у парохију? Шта смо доживели, да такав човек кроји капу свештенству, монаштву и верном народу Епархије шабачке!

Оно што се јутрос (25. јула) збило у Богатићу исто је за неверовати. Док се Епископ ј€ВРОтије одмара са својим одабраним друштвом у Опатији на обалама Јадранског мора, радни и верни народ увелико диже свој глас против копања руде литијума.

Докле иде лудило мозга овог архијереја, говори и то, да је свештенству наредио да Света Литургија помери са 9 часова на 7 часова ујутру, како се не би народ окупљао у и око цркве. За то нико од народа није знао, када су многи пошли на Литургију, затекла их је закључана капија и црква, где је народ сазнао да је Литургија била у 7 часова, без народа. Само три свештеника и ђакона. И читав дан је закључана и капија и црква, што то до сада није био случај. 

Овим путем, позивамо наше свештенике,  посебно лозничани, браните своју веру и литургијски поредак, не плашите се Епископа ј€ВРОтеја, јер народ је уз вас!

ЈЕР НАМА БОГ НИЈЕ ДАО ДУХА ПЛАШЉИВОСТИ ( 2. Тим 1 ;7.)

Верни народ Мачве

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 28 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 65 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.