header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Саопштење Светог синода Бугарске православне цркве:
Саопштење Светог синода Бугарске православне цркве: Штампај Е-пошта
уторак, 30 јул 2024

  „Без праве, живе вере у Христа и у вечне хришћанске вредности, Европа нема и не може имати будућност.

Неоспорна истина је да су више од две хиљаде година па све до данас основа европске цивилизације биле хришћанство, хришћанске вредности и врлине, тј. Јеванђелски морал и светоназор Христов. Хришћанство је оставило неизбрисив траг у свим сферама људског живота и културе, а земаљски живот Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, Његових ученика и следбеника послужио је као инспирација за стварање највећих дела људске уметности.

Пре неколико дана цео хришћански свет је био осрамоћен, заведен и увређен уводним наступом XXXIII  летњих олимпијских игара у Француској. Представљене уметничке слике – без обзира на мотиве које су изјављивали организатори – противрече и потпуно су неспојиве не само са хришћанским евангелским моралом, са хришћанским духовним животом, већ и са здравим разумом, са природним људским правима, са вековима старим европским естетским критеријумима, као и са класичним идеалом лепоте - здрав дух у здравом телу, који је оличен у идеји Олимпијских игара. Вулгарност и идеолошки лош укус само су део проблема. Много важније остаје питање пркосних, дискриминаторских и увредљивих односа према хришћанским верницима, које не можемо прихватити и оћутати. Христос је по овом питању категоричан: „Ко саблазни једног од ових малих који верују у Мене, боље му је да му се окачи воденични камен око врата и да буде бачен у дубину морску. Тешко свету због саблазни, јер саблазни морају доћи; али тешко оном човеку кроз кога долази саблазан“ (Матеј 18:6-7).

Многобројни критички гласови који се чују већ неколико дана указују на то да је хришћанска Европа жива, а покушаји да се она дехришћанизују и дехуманизују неће успети. Јер историја је доказала да су сви покушаји борбе против Христа и Његове Свете Цркве завршили неуспехом и пропали.

Пут нашег народа је европски пут, али ми смо за хришћанску Европу; за Европу која поштује и поштује своју историју и корене. Уверени смо (https://bg-patriarshia.bg) да без праве, живе вере у Христа и у вечни Хришћанска Европа нема вредност и не може имати будућност.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.