header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Обавештење свештенству Епархије шабачке
Обавештење свештенству Епархије шабачке Штампај Е-пошта
четвртак, 15 август 2024

 Драга браћо и сестро, помаже Бог!

Жарко би желели да са Вама и са свим читаоцима цењеног веб- сајта „Борба за веру“ поделило радосну и духовну вест из наше Епархије, међутим, будући писани редови упозоравају на још једну појаву аномалије из црквеног живота нашег краја.

У главној улози је јеромонах Павле Николић, игуман манастира свете великомученице Марине у Липничком Шору. Он је убрзо након доласка „владике“ Јеротеја на трон шабачке Епархије, пребачен из древне светиње Петковица и постављен за настојатеља манастира, чије је седиште недалеко од Лознице.  

Родом из Чачка, чим је дошао у шабачку Епархију, Павле је показао извесне скарадне склоности. У разговору са народом у Цркви и на беседи током литургије уме да буде слаткоречив, а када се нађе у друштву, онда све маске падају. Није га стид ни срамота да изговара вулгарне речи, да прича безобразне вицеве. Тако је жена, која се обрела са њим у друштву и први пут га видела, била запрепашћена када је сазнала да је реч о свештеном лицу. Највише му прија друштво хомосексуалаца и феминизираних мушкараца.

Павле је омиљени монах „владике“ Јеротеја, по чијем одобрењу чинодејствује на свим манастирским и црквеним славама. Зашто је Павле посебно драг Јеротеју? Отавићемо, за сада, ово питање без одговора (због саблазни).

Нико од монаха и свештеника не жели Павлу да се супростави јер зна да ће доћи на рапорт код Јеротеја. За време служења Свете литургије не придржава се старог вековног правила, него је увео новотарије: царске двери су стално отворене, типиком у прописаним тренуцима не користи олтарску завесу, молитве које се читају тихо изговара наглас, причешћује народ без претходне припреме (поста на води и исповести -покајања).

Знајући све горе наведене чињенице, постављамо питање старешинама манастира, парохија и свом свештенству Епархије шабачке: Зашто дозвољавате да вам Павле чинодејствује у Храмовима, зашто уопште узимате учешћа са њим у Светој литургији? Ви сте његови саучесници у греху, и немојте се правдати послушањем или страхом да вас Јеротеј не санкционише.

Камоли ли среће да црквени суд Епархије заиста ради свој посао ваљано, Павлу би до сада већ била пресуђено по канонима, тако би он сада био склоњен са места игумана. Ми га позивамо да он то сам уради, да напусти манастир, да се склони што даље од људи, како кажу Свети Оци у пустињи срца, и тако окаје своје грехе.

Јеротеју поручујемо (знамо да помно прати сајт „Борба за веру“) да не лаже и обмањује своје истомишљенике (владике) из Београдске патријаршије, као што је чинио на прошлом заседању Сабора, како писма против њега и сплетке чине појединци из  Епархије рашко- призренске у егзилу (артемијевци). Не! Иза сваког дописа на овом порталу стоји верни народ шабачке Епархије, који је огорчен поступцима „владике“, иза кога за само две године столовања стоје катастрофални резултати.

Нећемо ћутати ни седети скрштених руку. Међу првим корацима биће тражење да се коначно на правичан и богоугодни начин реши статус оца Горана Вујанића, који је неправедно, само зато што је исповедао веру, кажњен забраном чинодејства. Ако тога не буде, Јеротеј може очекивати да ће се Удружење за одбрану оца Горана скупити код седишта Епархије да тражи правду.

Верни народ Рађевине, Мачве, Јадра и Азбуковице

 

P. S. Читаоцима да појаснимо да смо свесно реч владика испред имена Јеротеј стављали под наводницима, из разлога, да због кршења црквених канона и Устава њега више не третирамо као епископа.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 15 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.