header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Преподобни Пајсије Светогорац: Небески лек за телесне повреде
Преподобни Пајсије Светогорац: Небески лек за телесне повреде Штампај Е-пошта
субота, 17 август 2024

 Ако, имајући повреду, издржимо и не жалимо се, онда добијамо велику награду. Јер сви осакаћени скупљају за себе неку врсту [духовне] уштеђевине.

На пример, у небеској штедионици отвара се рачун за глувог на уво којим не чује, за слепог за слепо око, за хромог за хрому ногу. То је велико дело!

Ако ови људи учине макар и мали подвиг против духовних страсти, онда ће бити награђени венцима од Бога. Пазите – на крају крајева, ратни војни инвалиди примају посебну пензију и, уз то, добијају ордене.

Ако човек има лепоту, смелост, здравље, а притом се не труди, не труди се да одсече своје недостатке, онда ће му Бог рећи: „У земаљском животу уживао си у благодатима које су ти дате: смелости и слично! Шта ти још ништа не дугујем? Али човек који има инвалидитет: да ли се са њим родио, наследио га од родитеља или га је стекао касније, треба да се радује, јер ће у другом животу добити награду. Поготово ако он није крив за своју повреду. У овом случају, он ће имати чисту награду, без „одбитака“ и „задржавања“.

Уосталом, ако човек целог живота не може, на пример, да испружи ногу, не може да седне, не може да се поклони и слично, онда ово није мали [тест]. У другом животу, Бог ће таквој особи рећи: „Дођи овамо, дете Моје, и седи заувек на овом престолу. Зато кажем да би ми било хиљаду пута боље да се родим умно заостлаљим, слеп или глув, јер би ме у овом случају чекала награда од Бога.

Ако се сакати људи не жале, него понизно славе Бога и живе са Њим, онда ће заузети боље место у Рају. Бог ће их поставити са исповедницима и мученицима који су дали своје руке и ноге за љубав Христову, а сада у Рају са поштовањем љубе руке и ноге Христове.

- Старче, шта ако, на пример, човек пати од глувоће и истовремено кука и жали се на своју судбину?

"И мала деца цвиле." Бог не мари за многе ствари. Видите, добри родитељи, љубећи сву своју децу подједнако, посебно брину о слабој или сакатој деци.

На исти начин се Бог, наш добри Отац, односи према својој телесно или духовно слабој деци, све док су добро расположена и да Му дају за право да се умеша у њихов живот.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 17 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.