header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Андреас Кефалиниадис: Заблуде астрологије
Андреас Кефалиниадис: Заблуде астрологије Штампај Е-пошта
субота, 14 септембар 2024

    Астрологија не припада области науке него је лажна наука, јер не следи научне методе извођења закључака. Њено порекло сеже у древну Месопотамију, али чини се да је систематизовано још у хеленистичко доба (1. век пре Христа).

   Људи су у то време веома мало знали о природи небеских тела и законима који њима управљају. Они су били у заблуди верујући да положај Сунца и планета, у односу на одређена сазвежђа, у тренутку рођења човека одређује његову будућност. На тај начин је развијена читава методологија за прављење индивидуалног хороскопа. Сматрали су да такав хороскоп одражава судбину одређене особе.

   Чињеница да се многи, нама блиски људи, ослањају на астролошка предвиђања не значи да је астрологија поуздана. Тако, многи људи верују предвиђањима према традицији, јер, као што смо видели, астрологија има дубоку историјску прошлост. Верују, такође, и из незнања, пошто не узимају у обзир закључке астрономске науке. Коначно, они проучавају предвиђања како би задовољили урођену љубопитљивост зато што човек свом снагом тражи различите начине да сазна своју будућност. И управо је то оно на шта „играју“ астролози.

   Ипак, нема сумње да је астрологија потпуно застарела и, као таква, непоуздан извор „знања“. Ово је још један преживели облик паганског размишљања, који је обоготворио чак и звезде. Помоћу астрологије је ђаво, родоначелник лажи, пронашао још један пријемчив начин да саблазни и обмане људе. При томе, астрологију оповргава не само хришћанска вера, већ и сама наука. Да погледамо неке логичне и научне аргументе који у потпуности разобличавају астрологију као лажну науку.

   Свакодневно се у новинама и часописима објављују различити хороскопи. Ако их саберете све заједно, можете видети да се ниједан хороскоп не поклапа са другим. Ако астрологија заиста говори истину, зашто се астролози разилазе међу собом?

   Свако сазвежђе представља не једну групу звезда, већ појединачне звезде са огромним растојањима између њих, које је само људска машта спојила у једну фигуру. Зато, у стварности, сазвежђа не постоје – она постоје само на карти.

   Треба да знамо да, осим што се окреће око своје осе и своје орбите око Сунца, Земља врши и друга кретања. Једно од њих је да се Земљина оса помера, описујући обим основе конуса у свемиру, за шта је потребно 26.000 година. Ово кретање се назива, на језику астрономије, „ишчекивањем равнодневице“. Као резултат тога, сазвежђа која данас видимо на небу померена су временски у односу на древна времена. На пример, пре 2000 година почетак пролећа се поклапао са сазвежђем Овна, али данас пада на сазвежђе Рибе. То значи да свака особа, која је задивљена сличношћу свог карактера са карактером свог хороскопског знака, прави велику грешку из простог разлога што чита прогнозу за туђи, а не за свој знак! (видети: Кристалија Халкија, Сунчев систем у универзуму, Универзитетске публикације Крита, стр. 492–493).

   Према закону универзалне гравитације, утицај једног тела на друго зависи од масе ових тела и удаљености између њих. Ако се растојање између два тела повећава, утицај једног на друго се смањује. Из тог разлога, утицај планета на људе је практично нула, пошто је растојање које их дели огромно. Људи и предмети који су се налазили око нас у време нашег рођења имали су много већи утицај од зодијачког сазвежђа, које је од нас удаљено неколико светлосних година. На пример, акушер који је пола метра удаљен од новорођеног детета, и има масу од 75 кг, извршио би на новорођенче гравитациону силу која је 24 пута већа од оне којом делује планета Марс.

   Они који мисле да постоји начин предвиђања своје будућности не само да раде узалудно већ су и дубоко у заблуди. Штета што се, у време када је светлост хришћанства развејала мрак предрасуда и сујеверја а астрономска наука јасно изложила своју позицију, неки људи још увек, из наивности и незнања, налазе у плену преднаучних и паганских погледа.

Андреас Кефалиниадис, учитељ школе „Арсакион-Тосицион“, град Екали

 

Источник: https://aktines.blogspot.com/2023/07/

Превод на руски: https://myrophoros.blogspot.com/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 


 

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.