header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow "Православни" екуменисти одржали сусрет с јеретицима монофизитима
"Православни" екуменисти одржали сусрет с јеретицима монофизитима Штампај Е-пошта
четвртак, 19 септембар 2024

 Преносимо аутентично са сајта "Ортодокс тајмс":

Закључци састанка представника православних и дохалкидонских Цркава

На позив папе и патријарха  александријског Тавадроса II и патријарха Столице Светог Марка одржано је припремно заседање представника Православне цркве и Оријенталних православних цркава, посвећено јединству ових  Православних Цркава, сходно речима св.  ап. Павла „Јер нас љубав Христова обузима“ (2. Кор. 5,14). Представници ових Цркава  заседали су су  16-17 септембра 2024.у коптском  центру Логос, који се налази у манастиру Светог Бишоја, Вади Ел Натрун, Египат.

Сабрани у име Тројичног Бога, Оца, Сина и Светога Духа, чланови заседања присуствовали су богослужењу у Преображенском храму, које је служио папа Тавадрос. Он је  са искреном радошћу поздравио све учеснике  и истакао: „Изграђивање односа међу нама у Христовој љубави, продубљивање нашег разумевања једних  других, непрекидни дијалог и усрдне молитве одвеле би нас до срца Господа Нашег Исуса Христа“, и да „треба да имамо један православни глас изграђен на узајамном гледању на глобална друштвена питања која сада представљају велику бригу за наше цркве.”

Васељенски патријарх Вартоломеј је у својој поруци истакао: „Наша брига и наша посвећеност задатку хришћанског јединства […] произлази из осећаја одговорности и уверења да су међусобно разумевање и сарадња од фундаменталног значаја ако уопште не желимо учинити било какве ’сметње  јеванђељу Христовом’“, (1. Кор. 9,12) са заједничким циљем, a  to je  „коначна обнова јединства у истинској вери и љубави“.

Два сапредседавајућа Заједничке комисије за богословски дијалог између Православне цркве и Оријенталних православних цркава, митрополит халкидонски Емануил (Васељенска патријаршија) и митрополит квосијски и мирски Тома (Коптска православна црква) прочитали су уводне реферате у вези са претходним етапама дијалога. и достигнућима дијалога и препоремом за будуће кораке. Митрополит Емануил је подсетио и на блажену успомену на митрополита дамијетског, бившег сапредседседавајућег, који је одиграо превасходну и одлучујућу улогу заједно са својим блаженоупокојеним претходницима, митрополитом швајцарским Дамаскином и митрополитом мирликијским Хризостомом, првим сапредседавајућим, чијим неуморниm залагањем је умногоме унапређен  теолошки дијалог. Са своје стране, митрополит Томас је указао на потребу хитног деловања на спровођењу договора  у Дијалогу и напоменуо да у данашње време глас православне вере може донети наду људима и обновити хришћанство у крхком друштву данашњег света.

За округлим столом у атмосфери хришћанске братске љубави састали су се представници двеју православних породица. Они су препознали успешне кораке  досадашњег дијалога док су разрађивали конкретне начине потребне за обнављање пуног заједништва разматрајући „Мапу пута“ коју је претходно припремила радна група званичних делегата у Атини, 24.-25. новембра 2014. Настала је  интензивна и плодна дискусија по разним богословским питањима.

Штавише, једногласно и у верности нашем заједничком богословском, библијском и светоотачком предању, сви учесници заседања покренули су питање кризе која се тиче породичних питања и антрополошких изазова присутних у данашњем секуларном друштву. Изразили су жељу, да сви хришћани постану весници (уп. 2. Кор 5, 20) Христове поруке савременом друштву, која треба да преобрази свет светлошћу истине и мудрости.

Наше црквене породице виде нераскидиву заједницу пуну љубави између мушкарца и жене у светом браку као „велику тајну“ (Еф 5,32), која одражава однос између Христа и Цркве, за разлику од одређених савремених приступа браку. Из ове заједнице настаје породица, која се види као једини темељ за рађање и васпитање деце по божанском плану. Наше Цркве стога сматрају породицу „малом Црквом“ и пружају јој одговарајуће пастирско старање и подршку.

Наше Цркве категорички одбацују оправдање истополних односа у оквиру онога што се назива „апсолутна људска слобода“ која наноси штету људском роду . Наше Цркве, потврђујући своје потпуно веровање у људска права и слободу, такође потврђују да слобода створеног није апсолутна до преступа и кршења Творчеве заповести.

Учесници су се једногласно сложили да: 1 два заједничка пододбора за литургијска и пастирска питања наставе са радом; 2)  да двојица председавајућа  Комисијом посећује Предстојатеље православних Цркава и Оријенталних православних цркава како би изложили позитиван исход дијалога и добили повратне информације у вези са потписаним усаглашеним изјавама, као и предлоге; 3) да се уреди  заједничка веб страница, која ће садржати сва неопходна документа претходног билатералног дијалога и била на располагању новим члановима Заједничке комисије које ће именовати њихове Цркве, како би се олакшао процес доношења одлука; и 4) да две православне породице уводе све нивое свештенства, монаштва и лаика у спровођење дијалога.

Пошто се 2025. године навршава 1700 година од првог Никејског васељенског сабора, а хришћани широм света прославиће Васкрс истог датума, представници двеју породица изразили су жељу да сви хришћани у целом свету  прослављају Васкрс по канонском предању Никеја, држећи се  православне пасхалије.

Учесници су били захвални Коптској православној цркви и папи Тавадросу на њиховом аврамовском гостопримству.

https://orthodoxtimes.com/

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.