header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Како су бискуп Гргур и Оливара Јовановић, уредница "Православља" млатили паре
Како су бискуп Гргур и Оливара Јовановић, уредница "Православља" млатили паре Штампај Е-пошта
уторак, 24 септембар 2024
          Међурелигијско вијеће БиХ има Скупштину, Извршни одбор и Секретаријат. У Скупштини сједе замјеник реису-л-улеме Исламске заједнице у БиХ Хусеин Смајић, затим митрополит Дабро-босански Хризостом, Винко кардинал Пуљић, те Јакоб Финци испред Јеврејске заједнице БиХ. Чланови Извршног одбора су Разим Чолић (ИЗ), Вања Јовановић (супруг садашње уреднице "Православља" Оливере Јовановић - нап. "Борба за веру") (СПЦ), Томислав Млакић (КЦ) и Борис Кожемјакин (ЈЗ). И ту започиње прича о непотизму.

Породичне везе

Члан Извршног одбора МРВ-а Вања Јовановић своју супругу Оливеру именује за „стручног савјетника“ у Секретаријату МРВ-а. Други члан ИО МРВ-а Борис Кожемјакин у Секретаријату је запослио свог сина Игора, а снаха Ана повремено је ангажована на пословима у МРВ-у. Извршни секретар МРВ-а је адвокат Емир Ковачевић. Да хармонија не би била нарушена, овај представник Исламске заједнице у МРВ-у ангажован је и на пословима правног савјетника Вијећа за шта му се плаћа 3000 КМ мјесечно.

Након што су подијелили позиције, ред је дошао на подјелу новца. Годишњи буџет МРВ-а је најмање 200 хиљада марака. Вијеће се финансира новцем Вијећа министара,Владе Федерације БиХ, Брчко дистрикта, али и других међународних институција. Челници МРВ-а су скромни.

Према одлуци од 9. априла 2013. године, ове слуге Божије за једну сједницу Скупштине МРВ-а наплате по 300 КМ. Одлука је на снази и данас, а Јакобу Финцију, Винку Пуљићу, Хусеину Смајићу,владики Григорију (а касније митрополиту Хризостому) укупно је исплаћено око 80 хиљада марака.

Чланови Извршног одбора мало су скупљи. Одлуком из јула 2012. године, себи су ретроактивно, почевши од маја 2012. године, повећали мјесечне накнаде на 500 КМ. Тако данас четири члана ИО – Борис Кожемјакин, Томислав Млакић, Разим Чолић и Вања Јовановић примају сваког мјесеца по 500 КМ хонорара због тешког посла којег обављају у МРВ-у, а који се углавном огледа у запошљавању уже родбине. Но, ближе и даље родбине нема извјештајима које МРВ шаље својим донаторима. Они своје утрошке различитим донаторима правдају истим рачунима.

Различити трошкови – исти рачуни

Примјер – 2017. година. Влада Брчко дистрикта БиХ одобрила је Међурелигијском вијећу БиХ прошле године грант у износу од 20 хиљада марака. За исту, 2017. годину, МРВ је од Министарства за људска права и избјеглице добио 100 хиљада марака. У Извјешају о утрошку новца упућеном Влади Брчко дистрикта наведено је да је од тог гранта плаћена закупнина простора у износу од 2345 марака. Иста ставка, исти износ, наведен је и у Извјештају о утрошку гранта Вијећа министара БиХ. Владу Брчко дистрикта МРВ је извијестио да је од донираног новца 3000 КМ утрошио за телефонске услуге. Вијеће министара БиХ, пак, извјештавају да су „услуге комуникација“ коштале 1802 КМ. Канцеларијски материјал, према Извјештају за Владу Брчко дистрикта, прошле је године МРВ коштао 2400 КМ. Исте услуге, Вијећу министара БИХ су приказане и у Извјештају о раду Вијећа министара БиХ. Износ – 1995 КМ. Режије (струја, гријање, вода)  за Владу Брчко дитрикта су 4560 марака. За исти број мјесеци, исте године, МРВ је према извјештају з а Вијеће министара издвојио 4449 КМ. Књиговодствене услуге, за Владу Брчко дистрикта, коштале су 8400 КМ. Исти рачуни, за исте услуге, приложени су и у Извјештају о утрошку средстава Вијећа министара БиХ. С обизом да је донација Вијећа министара много већа, МРВ је морао „измислити“ и додатне трошкове. Тако је наведено да су „трошкови подршке“, ма шта то значило, прошле године износили – 21 хиљаду марака. Исти рачуни, наравно, приложени су и Влади Федерације БиХ.  На идентичан начин, Међурелигијско вијеће је правдало трошкове протеклих 7 година.

Извор: https://direkt-portal.com/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 24 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.